Friday, December 24, 2010

Carpenter Discovery Journey DJ-83MH

Salam. Dalam post kali ini penulis ingin berkongsi sedikit pengalaman yang diperolehi didalam pemilihan, test drag(90deg, 45deg, 30deg, 0deg lifting power) dan ujian lapang yang diadakan untuk pemilihan rod popping. Pada kali ini penulis berpeluang untuk mempelajari dan menguji rod discovery journey PE6-10 dari pengeluar Carpenter. Sememangnya tidak dinafikan, ini diantara rod popping terbaik yang pernah dicuba oleh penulis selain Yamaga Atlas PE6-8 dan Patriod Design GTZ Black Mafia PE8-12.

 Review ringkas mengenai DJ-83MH
Spesifikasi secara umum.
Dengan panjang keseluruhan 2.585m dan berat 425g, penulis pasti rod ini sesuai digunakan oleh pemancing asia dan pemancing yang baru bersuai kenal dengan teknik popping ini. PE6-10, membuktikan range yang besar diantara tip rod dan butt rod. Flexsible tip PE6 ini membenarkan twitching yang baik bagi mengayakan pencil popper, stikebait dan swimmer dan menurut pengeluar popper bersaiz 120g pun boleh digunakan. Manakala Hard Butt PE10 membenarkan lifting power yang menyebelahi pemancing ketika pertarungan.

Monday, December 20, 2010

Tuna

Salam, lama rasanya tak menulis sesuatu mengenai maklumat mengenai ikan ni..asyik asyik laporan pancingan sahaja ya..kali ini penulis ingin berkongsi la sedikit maklumat dan data data yang diperolehi dari Mr Google. Berharap dengan sedikit maklumat ini dapat memberi pedoman kepada rerakan yang berminat memburu spesis dari family Scombridae.

Diketahui umum selain dari spesis billfish(berparuh)  dan trevelly (GT), spesis tuna menjadi pemburuan pemancing, bukan sahaja ia dapat mencapai saiz puluhan Kg, malah kederat dan daya juang yang diberikan juga dapat menaikkan andrelin para pemancing. Larian dan junaman mampu membuatkan pemancing berputih mata sekiranya tidak dapat mengawal dengan baik semasa perlawanan.

Disekitar perairan Malaysia Khasnya, dan asia tenggara umumnya memperlihatkan terdapat beberapa spesis tuna bermain di sekitar perairannya, diantara yang telah diperolehi oleh penulis adalah :-

Oleh itu maklumat yang di Linkkan diatas adalah diterangkan secara spesifik oleh Wikipedia manakala  yang akan diterangkan kemudian adalah secara "Lay Man" oleh penulis dan dikutip dari pengalaman pemancing semata mata. Secara ringkasnya maklumat tersebut diperolehi dari trip-trip memancing yang telah dilalui dan sembang-sembang bersama tekong dan penduduk tempatan.


Albacore Tuna

Lokasi pancingan : Mabul
Teknik Pancingan : "Local Technic"
Setting : PE3-6


Thursday, November 18, 2010

Laporan Penuh Trip Lombok - Bali Indonesia

Salam, Alhamdulillah selesai sudah trip mega dan penutup trip air masin pada tahun 2010. Trip yang asalnya telah dirancang selama 8 bulan telah selesai dan trip ini telah disertai oleh 5 pemancing diantaranya Mokhtar(organizer), Wan Izhan, Bukit dan penulis serta isteri Penulis. Disini penulis akan memperincikan tentatif dari segi perancangan, penyediaan setting, lokasi, pergerakan trip dan hasil-hasil yang kami perolehi semasa berlangsungnya trip pada kali ini.

Lokasi Umum

Lokasi : Pulau Bali jarak penerbangan 3 jam dari LCCT sepang. Bertolak dari LCCT jam 7 ptg dan sampai ke Denpasar Jam 10.00mlm.

Trip kali ini mensasarkan Spesis Giant Trevally , 2 lokasi yang akan dituju iaitu sekitar kepulauan Bali bertanda B dan Lombok Bertanda A yang mengadap lautan Hindi. Lokasi bertanda merah adalah kawasan pemburuan.

Thursday, November 11, 2010

Trip Gertak Sangul - Penang

Salam..Lama rasanya tak meng-update blog nih..selepas balik dari trip Penang ini penulis sibuk pula menyiapkan peralatan untuk ke Bali..Alhamdulillah dua dua trip telah selesai dan hari ni ada sedikit kelapangan untuk mencoretkan sedikit pengalaman memancing di Perairan Penang. Trip ini telah berlangsung pada 29 okt 2010 sehingga 31 okt 2010 yang lepas.

 Laluan dan jarak perjalanan dari Kuala Lumpur Ke Gertak sangul. Warba merah Lokasi pancingan.

Trip Gertak sangul ni merupakan trip pertama kali penulis menjejakkan kaki memancing diperairan Penang. Selepas di lihat, ditanya dan membaca report-report terdahulu semangnya Penang mempunyai pelbagai lubuk-lubuk yang menarik untuk dicuba.
Jambatan Pulau Pinang!

Monday, October 25, 2010

Asal usul PE dan Penerangan mengenai PE

Salam, disebabkan beberapa kemuskilan dan makluman yang teman gabungkan dari beberapa artikel, disini teman dapat simpulkan berdasarkan kepada pemahaman dari maklumat yang diperolehi. Teman akan gunakan term PE8 sebagai contoh untuk penerangan.

Dijepun mereka mengunakan term “Gauw0.8” untuk memastikan benang yang digunakan sehalus 0.148mm. manakala “Gouw 8” sehalus 0.47mm. Oleh itu nilai no pada “Gauw” telah digunakan meluas oleh pemancing jepun untuk menunjukkan berapa halusnya tali benang tersebut.
                                       PE 0.8 ………………………….. 0.148mm
                                       PE 1 …………………………….. 0.165mm
                                       PE 1.2 ………………………….. 0.185mm
                                       PE 1.5 ………………………….. 0.205mm
                                       PE 1.7 ………………………….. 0.218mm
                                       PE 2 …………………………….. 0.235mm
                                       PE 2.5 ………………………….. 0.260mm
                                       PE 3 …………………………….. 0.285mm
                                       PE 3.5 ………………………….. 0.310mm
                                       PE 4 …………………………….. 0.330mm
                                       PE 5 …………………………….. 0.370mm
                                       PE 6 …………………………….. 0.405mm
                                       PE 7 …………………………….. 0.435mm
                                       PE 8 …………………………….. 0.470mm
                                       PE 10 …………………………… 0.520mm
                                       PE 12 …………………………… 0.570mm
                                       PE 14 …………………………… 0.620mm
                                       PE 16 …………………………… 0.660mm
                                       PE 18 …………………………… 0.700mm
                                       PE 20 …………………………… 0.740mm
                                       PE 22 …………………………… 0.780mm
                                       PE 24 …………………………… 0.810mm
                                       PE 28 …………………………… 0.870mm

Thursday, October 21, 2010

My Junior Angler

Salam..Tahun ni genap la 4 tahun dan 3 tahun kedua dua anak teman.. Sejak dua orang anak ni pandai bercakap lagi diorang ni dah mula sibuk nak mengikut teman turun memancing.. Mana taknya sekiranya teman sibuk mengemas nak mentrip, hero dua orang ni juga sibuk tolong mengemas..Teman mengemas diorang pun mengemas!!
Mama dia sibuk melayan dua orang hero..
 
Berkhemah dan memancing..

Thursday, October 14, 2010

Lara Layaran

Salam..trip asalnya memburu layaran..perancangan telah dibuat.. Pada kali ini trip telah disertai oleh 7 ahli komplot..maka dengan persetujuan dan untuk keselesaan untuk trip kali ini kami telah menempah 2 bot.

Kami bertolak dari jeti Kg Merchong lebih kurang Jam 8 pagi dan menuju ke destinasi pertama untuk mencari umpan hidup. Perjalanan sejam selepas membeli udang hidup kami pun sampai untuk aktiviti apollo.. walaupun agak payah pada mulanya untuk mendapatkan ikan umpan, cubaan demi cubaan dibuat dan kadangkala full house 6 ekor membolehkan kami mengumpul lebih kurang 20-30 ekor selar untuk dijadikan umpan.

 Tekong sedang mempersiapkan bot untuk trip pada kali ini..

Klau diikutkan kelender dan pasang surut rasanya tarikh yang dipilih ini diantara tarikh yang baik bagi pemburuan layaran. Tetapi apa nak buat..layaran ada tapi tak sudi menjamah umpan hidup yang dihidangkan. macam biasa la klau tak dapat yang ditarget tu yang malas nak buat laporan tu..walau bagaimana pun disebabkan trip ini disertai oleh KDN teman dan buat pertama-tama kalinya dia berhasrat untuk turut serta maka walaupun kumpau, seronok juga melihat KDN menarik ikan apollo yang banyak ketika trip ni.. mana tidaknya sekali hook up 2,3 ekor selar naik semasa aktiviti apollo dijalankan. 

Friday, September 24, 2010

Memburu Layaran Rompin 2010

Salam, InsyaAllah waktu terdekat penulis akan mencuba sekali lagi memancing diperairan Merchong..tahun lepas pada 23 okt 2009 penulis bersama 4 sahabat dari Kuala Lumpur telah melaksanakan expedisi memburu layaran buat kali pertamanya. Pada ketika itu penulis agar sukar memberikan gambaran sebenar keadaan dan teknik yang digunakan. Alhamdulillah selepas trip itu berlangsung dengan 3 ekor layaran didaratkan, kami serba sedikit dapat mengenalpasti teknik dan perkara-perkara yang dirasakan penting untuk tujuan pemburuan layaran di sekitar perairan Rompin ini. Perkara-perkara yang dirasakan penting bagi tujuan pemburuan layaran disana adalah air pasang surut, set pancingan yang digunakan, teknik pancingan.

Lokasi bertanda A pemburuan Layaran di Perairan Rompin

Thursday, September 16, 2010

Stella SW10000XG

If you need the faster retrieve, I would recommend the SW10000XG, allows you to work poppers and stick baits more effectively. Shimano STELLA SW 10000XG Japan model is the high-end spinning reels, specially designed for offshore heavy duty fishing purposely made for highest ratio compared  others. 

The New Stella now has reinforced components, parts and body to fight for the big one. Gears, drag and line rollers now have more durability than ever. STELLA SW features a super duralumin master gear for ultimate durability and incredibly light wind-up. Simply the best in its class, nothing comes close to Stella SW. A master gear made of aircraft aluminum, titanium coated spool ring, pure carbon drag washer, direct oil-lubrication port and much more

Features and Specifications:
 
Stainless Steel Pinion Gear
Cold-Forged Over-sized Master Gear with Surface Treatment

Monday, September 6, 2010

Abu Ambassadeur Rocket 6500S

Abu 6500 Rocket and Chrome Rocket
The rocket is the famously freespinning centrifugally-braked distance reel in the range, for the true purist. The rocket has no mag-brake, so the spool just keeps on going and going. The pro rocket series, and its head-turning cousin the Chrome Rocket, can hit 300yds - if you can handle the speed!

Distributor Pure Fishing Malaysia

Thursday, August 26, 2010

Stella 1000FD

The Stella FD range has become synonymous with the terms quality and perfection - exhibiting thoroughbred performance and elegant aesthetics to match.

The FD series feature all of Shimano’s most advanced and latest technology – creating a reel that is unrivalled in its class. Featuring Paladin Gear Durability Enhancement, Propulsion Line Management System, AeroWrap II Oscillation system, lightweight magnesium frame and sideplate, waterproof drag, Fluidrive II, Dyna-Balance and Super Stopper II.

There are 4 models in the range - 1000, 2500, 3000 and 4000, capable of holding 91, 155 and 201 metres of 4kg nylon monofilament respectively, with the 4000 able to hold a generous 183 metres of 5kg. Each model’s diminutive weight and silky smooth operation make them a pure pleasure to fish with.

Whether you want to fish tournaments at the most competitive level or simply fish with the best – give yourself the best fighting chance and fish with a Stella.

Stella 1000FD

Tuesday, August 17, 2010

Calcutta Conquest 51


The Calcutta Conquest is one of the more powerful and outstanding round-shaped, mid-sized multipliers in the Calcutta stable. Built around a solid forged Duralumin frame and a corrosion resistant finish, it is drilled for lightness to achieve that ultra cool look.

SUPERSHIP technology, a level wind that ensures proper line lay, together with a wider larger spool ensures super smooth casting performance. The use of carbon drag washers makes for excellent drag modulation.

Equipped with up to 11A-RB (shimano Anti-Rust Bearings) that are 10 times more corrosion resistant than ordinary bearings and a 45mm long handle for powerful cranking, this is one versatile and powerful reel.

Solid Forged Duralumin Frame

Wednesday, August 11, 2010

Saturday, July 10, 2010

Laporan Penuh Perairan Jarak

Salam,Alhamdulillah trip Jarak 4-6 Julai telah berlansung, ini merupakan kali pertama  penulis menjejakkan di perairan jarak selepas bergelar pemancing. Dari pembacaan dan laporan-laporan yang dikeluarkan  sebelum ini bukan mudah memancing disini, kecuali bagi mereka yang telah mendapat "Kuncinya". Walaupun telah bertahun bergelar pemancing, bagi penulis, trip pada kali ini memberikan banyak pengalaman dan ilmu yang dipelajari. Duduk bersebelahan dengan Anglermy, Jeft dan Tekong Ah Peng memberi peluang kepada penulis untuk bertanya dan meniru teknik2 yang diaplikasi oleh 3 otai ni.

 Seagull, Bot yang luas dan selesa..

Wednesday, July 7, 2010

Preview Trip Jarak

Salam, Alhamdulillah trip memancing di Perairan Jarak telah berlangsung dengan baik sekali. Trip ini telah di organize kan oleh Otai D7L8 Anglermy dan ini merupakan kali pertama penulis dapat bersama- sama memancing dengan beliau.

Penulis dengan Kerapu Jarak. Alhamdulillah.

Banyak ilmu yang dapat diceduk semasa memancing bersama dengan Geng Otai Ipoh nih. Tempat duduk yang diundi seperti tahu-tahu meletakkan penulis disebelah Kanan Anglermy dan disebelah kiri saudara Jeft merupakan penunggu tetap Perairan Jarak atau lebih dikenali dengan Otai Geng Ipoh... Bertuah badan.. Terima kasih atas ilmu yang telah dicurahkan.


1. Fahiz 2.Zainal 3.Anglermy 4.Is 5.Rudee 6.Faizal ( depan ) 7.Jiji ( blkg ) 8.Ringgo 9.Bajai    10.Shahril pada ketika ini 11.Jeft dan 12.Arip dan 13.Sam masih belum sampai.. Sempat la kami berposing dulu.

Sementara menunggu dan memilih gambar-gambar ni ada sekeping dua gambar untuk preview Trip Jarak kali ini.. Laporan Penuh berhubung teknik, tentatif, hasil tangkapan lain dan keadaan bot seagull insyaAllah akan disediakan pada waktu terdekat ni..

Sunday, June 27, 2010

Perancangan Memancing di Perairan Jarak.

Salam.. insyaAllah pada bulan Julai ini penulis akan menyertai 1 trip memancing diperairan Pulau Jarak bersama Geng-geng Ipoh, P.net, MFN dan lain-lain forumer dari pelbagai forum dan telah diorganizekan oleh Mr Anglermy.

Lokasi Bertanda A adalah Pulau Jarak

Khidmat Bot
Menggunakan Khidmat Bot Seagull. Bot dilengkapi Sonar,GPS dan Radar. Bot akan naik di Jeti Perikanan Kg Aceh ( Lumut Port ) Perak.


Monday, June 21, 2010

My new Shooter Colection - Intake 2010

World Combat GTZ Black Mafia 76 - Patriod Design Popping Rod
After 3 month ordered, at last this arsenal arrived and meet a new owner. Very hard and difficult to say, hopefully with the arrival PD Popping rod, no more shopping after this!  arghhh!!!.. susah tu, cukup-cukup la ye..hehe... I believe this is the ultimate and the best arsenal for hunting GT. Hopefully this is the final in the list!!

Coupled with SW18000HG and loaded with Varivas SMP Size 10(170lb) .This set will be my favorite in the hunt Mama GT's trips later. Ready for action!!
Here include specifications from the manufacturer . Just Copy and paste from http://www.patriot-design.com

Specifications
*Only available in spinning models.
*The blank is made up with para aramid Braided + Hi Tension, Hi Torque Graphite Accumulated Fiber

Material Parts
Guide: T-LCSG [heavy duty Titanium Frame Low Rider Guide System / Beat Frame Structure]
NEW CONCEPT GUIDE SYSTEM
Grip: EVA [Black / Red Two-tone]
Rod End Grip Guard: Machine cutting hold spacer[Titanium Finish]
e worlds best to truly understand.

Production time : From after-order two months to three months

Tuesday, June 1, 2010

Fish Valley - Semenyih

Salam, dah lama benar rasanya penulis tak ke kolam bayar. Bukan kerana tidak berminat lg memancing dikolam, tetapi kesuntukan masa dan susunan trip yang dibuat tahun lepas menyebabkan trip ke kolam bayar dikurangkan. 

 Suasana di sekitar kolam

Tahun ini rasanya ada la 3 kali aku berkesempatan memancing dikolam bayar, kolam Fish Valley yang terletak 5 km dari bandar semenyih merupakan salah sebuah kolam yang telah dicuba. Diberitakan plabuk bersaiz bersaiz mega menghuni disana disamping konsep tangkap dan lepas yang diamalkan menyebabkan penulis ingin mencuba nasib disana.

Monday, May 17, 2010

Sisipan Joran - 08 Mei 2010

Salam, Credit dan ucapan setinggi tinggi penghargaan kepada Sifu Mancing, saudara Zulhilmi Hat diatas bantuan dan peluang yang diberikan. Cerita lama nih, baru kesempatan untuk berkongsi dengan rakan lain.

Akhbar Berita Harian :- Sabtu, 08 Mei 2010 
Laman Sisipan Joran 


Buru patin 50 kg di Bungsamran

Oleh Zulhilmi Hat

THAILAND: Trip yang boleh diumpamakan menarik lembu oleh dua sahabat, Fahiz dan Shafie adalah pengalaman abadi sehingga kini selepas memancing 17 ekor ikan patin Mekong (plabuk) mega di resort terapung, dekat sini.

Wednesday, May 12, 2010

Lucornia - Part 2

Lucornia, dari namanya sahaja terbayang monster-monster yang bakal dinaikkan..tetapi selepas 5 hari penulis mengharungi  trip ini, monster yang di idamkan masih tidak ditemui..mungkinkan ikan-ikan masih malu-malu menjamah umpan..atau lubuk telah habis dieksplotasi..atau musim memancing yang tidak sesuai..agak sukar untuk penulis mengaggak..tetapi dengan 3 kali strike kasar diterima penulis (2 Main Line PE5 Putus, 1 mata kail 6/0 terlucut semasa jigging) selepas tali mencurah keluar seperti air mengalir membuktikan masih terdapat ikan bersaiz puluhan kilo yang bermain berhampiran semasa aktiviti memancing dilaksanakan disana. ATAU..penulis sendiri yang tak tau memancing...kehkehkeh...Nasib badan la..

Gambar pembukaan dengan predator yang banyak memutuskan tali. Baracotta..

Tuesday, May 11, 2010

Lucornia - Part 1

Salam, Alhamdulillah trip lucornia berjalan dengan lancar dan semua 15 pemancing telah selamat sampai ke rumah masing-masing pada hari Ahad yang lepas. Disini teman sertakan serba sedikit program memancing 5 hari di Bumi Kenyalang.

Sedang sibuk ejas barang di LCCT jam 5.30 am

Jam 9.30 am selamat sampai di Lapangan Terbang Miri.

Monday, May 3, 2010

Perancangan Trip Lucornia


 Sekali lagi cubaan memancing diperairan Sarawak

Salam,selepas perancangan hampir setahu yang lepas insyaAllah pada 4 Mei ini penulis akan cuba menduga perairan sarawak sekali lg, trip yang telah dirancang selama setahun ini telah diorganize oleh Che Wan dan turut disertai oleh 15 lg pemancing diantaranya adalah :-
  1.  Alex
  2. Goh
  3. Alex Pit
  4. Air Pool
  5. Ptit
  6. Shafie Banting
  7. Rosman
  8. Arfizzi
  9. GT72
  10. Rosman
  11. Poknik
  12. Adib
  13. Aidil - Dari Sungai Ke Laut
  14. Fahiz
  15. Che Wan selaku organizer trip

Saturday, April 24, 2010

Artikel Majalah - Sirip Bil 103

5 Bulan ditunggu, akhirnya keluar juga artikel Burma Bank untuk trip yang lepas..Kredit kepada sifu teman cikgu Shamwem merangkap cip organizer dan wartawan untuk trip ini..Terima kasih kerana trip yang best dan tidak dapat dilupakan ini.

Majalah : Sirip Bilangan 103
Keluaran : Bulan April 2010
Tajuk : Party Ruby, Kenduri Ruby Snapper di Permatang Burma.

Monday, April 19, 2010

My New Collection, intake 2010..

GRAND IMPERIAL Ultra 52 - Patriod Design Jigging Rod

Due to my planning this year, fishing plan to Lucornia and Lambok Bali.. here, present my new collection.. Jigging Rod from Patriod Design pairing with SW20000FA purposely set up for heavy jigging.. Till now nothing for comment, here some features and specification copy paste from  PD web http://www.patriot-design.com for  introduction.

My new Heavy Jigging weapon - GRAND IMPERIAL Ultra 52 pairing with SW20000FA Fully loaded with main line Varivas SMP Size 8 (120lb) ready for action.

Wednesday, April 14, 2010

Sisipan Joran - 03 April 2010

Salam, Alhamdulillah artikel pertama teman untuk sisipan Joran Berita Harian telah dapat di abadikan didalam sisipan Joran pada 4 april yang lepas. Credit dan ucapan setinggi tinggi penghargaan kepada Sifu Mancing, saudara Zulhilmi Hat diatas bantuan dan peluang yang diberikan. Jasamu dikenang!!

Akhbar Berita Harian :- Sabtu, 3 April 2010
Laman Sisipan Joran
 

Tuna Albacore Bijak Menjunam

Oleh Zulhimi Hat
SEMPORNA: Kepulauan Mabul cukup dikenali sebagai destinasi menyelam terbaik di dunia kerana terumbu karang yang cantik. Ia juga lubuk pancing yang masih belum diterokai sepenuhnya.

Thursday, April 8, 2010

Shimano Stella Defect !!!

Salam, didalam post-post terdahulu, banyak aku sertakan speksifikasi dan kelebihan yang diutarakan oleh pengeluar, walaupun ada diantara model yang telah aku gunakan selama lebih 3 tahun tetapi selepas penggunaan yang kerap baru la reel ini menunjukkan kelemahannya yang pertama. Tetapi model model terbarunya seperti SW dan FD kelihatan lebih cepat defect berbanding model FA yang lama keluaran sebelum 2009.

Rujukan Post terdahulu :-
  1. Stella 20000FA
  2. Shimano Stella SW
  3. Stella SW8000HG
  4. Shimano Stella SW20000HG VS Dogfight Z6500H
  5. Stella FD
  6. Stella FA Series
  7. Stella SW Series

a. Stella SW Defect on Spoll Corrosion problem !
  • Manufacture spec for SW spool material :- "Cold Forged Aluminum Spool"  Proprietary Coating on Spool Lip is harder than a Ti coated Stainless Steel Spool Lip, Ceramic Coating on entire spool for extreme corrosion resistance

Wednesday, April 7, 2010

Kumpau lagi..siri 4

 Terima Kasih mama yang senantiasa memberi sokongan.

Salam, perancangan memancing di Tg Dato telah disusun oleh warga XA selama 3 bulan telah selamat pergi dan pulang. Disebabkan tiada berita tangkapan yang memuaskan sebenarnya malas benar aku nak menyiapkan laporan ni....hehe. Al maklum la kumpau lg!!..Tp untuk tidak mengecewakan rerakan yang nak tahu perjalanan trip ni disini aku sertakan serba sedikit cerita dan gambar untuk tatapan.

Wednesday, March 24, 2010

Perancangan Trip Sarawak

Tg Dato Trip 27 March - 29 March 2010
 Gambaran Kasar lokasi memancing 3 hari 2 malam di perairan Kuching.

Salam, InsyaAllah pada 26 March ni penulis akan melaksanakan 1 misi memancing disekitar perairan Tg Dato bersama-sama dengan geng dari Xtreme Angler dan di organizkan oleh saudara Meldon.

Monday, March 15, 2010

Stella 20000FA

Salam, reel yang dibeli pada tahun 2008 ni diantara reels yang dirasakan berbaloi dimiliki. Stella 20000FA ini merupakan keluaran model Stella ke-2 yang dikeluarkan dipasaran selepas model terdahulunya hanya dikenali sebagai Stella sahaja.

Dengan kapasiti kekuatan drag sehingga 33kg, reels ini sememangnya sesuai digunakan untuk memburu Monster sama ada dengan mengaplikasi kaedah jigging atau Popping. Disertakan sedikit specsifikasi yang diperolehi.


Tuesday, March 2, 2010

Pulau Sembilan

Salam..Pulau Sembilan merupakan destinasi pilihan kaki pancing yang meminati pancingan Casting. Terletak kira2 4 batu nautika dari Pulau Pangkor sememangnya ia mudah dikunjungi oleh pemancing dengan hanya menggunakan Bot Fiber kesana. Didalam pencarian spesis Cencaru Kuda disekitar Pulau Batu Putih, Penulis dan 4 orang pemancing dari ibu kota serta seorang pemancing dari utara telah merancang untuk memburu spesis keluarga cencaru terbesar disana.

Keadaan bot fiber yang disewa di Muarasetiawan

Monday, February 22, 2010

Sisipan Joran - 20 Feb 2010

Akhbar Berita Harian :- Sabtu, 20 Feb 2010
Laman Sisipan Joran

Pak Hitam Burma Bank

Oleh Mohammad Shamwen Hashim

Penulis (kanan) bersama Roslan dan rakan menunjukkan tiga kerapu minyak gergasi yang ditumpaskan mereka.
Penulis (kanan) bersama Roslan dan rakan menunjukkan tiga kerapu minyak gergasi yang ditumpaskan mereka.






















THAILAND: Memancing di luar negara sudah menjadi agenda wajib bagi kumpulan, Crossing Border Angler’s Team (CBAT) bagi menutup tirai 2009. Lebih-lebih cuti sekolah, peluang keemasan itu diambil bagi merealisasikan hasrat itu.

Wednesday, February 17, 2010

Review Rod - Jigging Master Power Spell

Salam. Lanjutan dari trip yang lepas, disini disertakan serba sedikit review mengenai asakan dan penggunaan Rod Jigging Master yang terbaru dari model Power Spell 350g 5'0S. Pencarian review pemancing terdahulu juga begitu terhad memandangkan rod JM ini baru berada dipasaran dan rata-rata pemancing yang menggunakannya hanya dapat memberikan sedikit gambaran berhubung prestasi sebenar rod ini di padang pancing. Disini aku cuba memberikan maklumat dan sedikit gambaran yang diketahui dan diperolehi selepas penggunaanya pada Trip Burma Bank Dis 2009 dan trip mabul Jan 2010. Diharap ia dapat memberi sedikit panduan kepada rakan diluar sana yang bercadang memilikinya.

Sebelum kita mengulas prestasinya adalah lebih baik kita lihat speksifikasi dan aspek fizikal yang ada pada rod ini.

Tuesday, February 9, 2010

"Albacore" Tuna di Mabul

Salam, Sifat pemburu yang ada pada spesis tuna, menyebabkan ikan ini boleh dijerat dengan umpanan tiruan yang ada dipasaran seperti jig dan popper.

Menurut Laman web Atuna.Com taburan tangkapan spesis ini di seluruh dunia adalah seperti berikut 40% Northern Pacific, 27% Southern Pacific, 25% Atlantic Ocean + Mediterranean dan 8% Indian Ocea.


Ternyata "Celebes Sea" bersebelahan "Pasific Ocean" juga terkena tempiasnya. Spesis tuna yang terkenal dengan daya juang dan junaman yang tinggi menjadi spesis buruan utama kami pada trip Mabul kali ini.

Monday, February 8, 2010

Pre view Mabul

Alhamdulillah trip memburu tuna di Mabul akhirnya Termakbul..Terima kasih kepada Mama yang menjaga anak2 sepanjang 4 hari abg pergi memancing..terima kasih juga kepada organizer Che Wan kerana menguruskan trip yang teratur dan tersusun dan ucapan terima kasih kepada semua ahli komplot yang menyertai Geddo, Sifu Billis, Ainst dan juga D7L1 kerana bersusah payah menghadirkan diri ke LCCT pergi dan balik walaupun beliau tidak dapat menghadirkan diri ke Mabul. Dan terima kasih kepada semua sahabat yang mendoakan kami merealisasikan pemburuan tuna di sekitar perairan Mabul.

Sementara melengkapkan laporan penuh, sedikit pre view sempat disediakan..

Tuesday, February 2, 2010

Perancangan Ke Mabul

Salam, InsyaAllah tiada aral melintang 4 feb 2010 ni aku bersama 5 sahabat pancingan dari semenanjung akan ke Mabul untuk mencuba nasib disana. Diantara rerakan yang turut serta adalah seperti berikut :-
i. Che Wan (selaku organizer)
ii. fahiz
iii. airpool
iv. ainst
v. Billis
vi. geddo

Lokasi pancingan untuk trip pancing pada kali ini

Thursday, January 21, 2010

Yamaga Atlas GT Series - Rod Review

Serba Sedikit makluman mengenai rod ini. Sumber dari http://www.orientalanglerstore.jp/product/1566 dan http://www.jignpop.com/atlasgt766.aspx

Selepas penggunaan dan asakan di Bungsamran, boleh la teman simpulkan sedikit review keatas rod ni. Ramai juga rerakan yang tertanya tanya berhubung prestasinya. Disini disertakan serba sedikit :-
  • Made strong with high elasticity- Tahan lasak dengan lenturan yang menarik disebabkan kadar elektiksiti yang tinggi.
  • Great lifting power- Mempunyai kuasa angkatan yang tinggi walaupun ia sgt elestik, ini kerana ia mempunya back bone yang sempurna.
  • Targets: Small to medium size GTs, bluefin tuna, and yellowfin tuna- Mempunyai kadar serapan tenaga yang tinggi sesuai untuk target ikan yang mempunyai kadar pecutan yang tinggi.

Wednesday, January 13, 2010

Jigging - Bah 2

Salam, lanjutan dari penerangan secara asas berhubung kaedah pancingan jigging - bah 1 pada post yang lalu disini aku cuba menerangkan sedikit lagi selepas aku mengharungi trip yang lepas. Ini kerana daripada aktiviti jigging yang dilaksanakan, aku mendapati terdapat 2 kaedah jigging yang di laksanakan pada trip kali ini.

1. Bottom Jigging


- Ikan sasaran terdiri daripada ikan yang mendiami dasar-dasar lubuk yang diteroka diantaranya ruby snapper, kerapu, kakap merah, moon fish dan ikan2 dari keluarga snapper dan bersisik.

Tuesday, January 12, 2010

Burma Bank - 24 Dis 2009

Penghargaan!!!
Trip kali ini disertai oleh Cikgu Shamwem, selaku organizer yang berusaha keras untuk memastikan semua ahli trip berpuas hati. Terima kasih organizer. Trip ini telah diatur dan diurus dengan baik. Ahli trip yang lain, Abang Lan, Mr Yeoh, Paksu Perda, Mr Gee, Amir, Nasir, Cikgu Isa, Wan, Mizi, Meri dan Shafie Banding sparring patner aku yang bersama sama mengharungi perjalanan dan trip selama 8 hari ni. Sesungguhnya alhamdulillah, banyak pengalaman yang dirasai dan dilalui bersama. Tidak dilupakan juga kepada ahli keluarga yang risau semasa aku berada disana dan "Mama" yang menjaga anak-anak selama trip memancing 8 hari nih. Terima kasih semua!!!!

Dari kiri Meri, Abg Lan, Cikgu Shamwem, Aku, Cikgu isa, Chef, Abg Pie, Wan, Mizi, Paksu Perda, Amir, Nasir,Mr Gee, Mr Yeoh.

Monday, January 11, 2010

Burma Bank - 23 Dis 2009

Lubuk terakhir - lubuk kerapu hitam

Salam, pada hari ke Empat dan hari terakhir tekong telah singgah ke lubuk kegemaran kaki bottom..mana tidaknya kedalamannya sahaja sudah mencapai 300m!, setengah "bangla"yang tak berapa betul termasuk MT750 teman, memberikan bacaan sehingga 450m..tak tau la mana satu betul..Hehe..nak turun jig? ada juga sekali teman cuba..spool SW20000FA yang dirasakan cukup menampung main line PE8 sebanyak 500m habis begitu sahaja..tak tau le cecah dasar atau tidak. Ber jig kan seberat 500g dibantu dengan arus deras Andaman sememangnya memenatkan.

Jigging bottom pada kedalaman 300m-400m dengan jig seberat 500g sememangnya memenatkan..

Jig Ok seberat 500g dengan mangsa seekor sniper pada kedalaman lebih 200m

Double srike kerapu hitam.

Dirasakan jig kerapu hitam ni agak mustahil, aku kembali semula dengan kaedah pancingan bottom, seperti biasa penyakit seperti trip yang lepas berulang lagi. Penyakit kehabisan bateri dan batu ladung muncul lagi..penat juga klau guna bangla ni nak kayuh macam manual..lagi satu masalah terbelit, seekor ikan naik habis 3,4 pemancing terbelit antara satu sama lain. dah terbelit tu ada main line yang kena potong, perambut di potong..ermm..malasnya nak wat perambut lain nih..

Triple strike di lubuk kerapu hitam.

Kerapu hitam dalam anggaran 30-40kgBest juga dapat peluk kerapu nih...hehe..

Mr Yeoh dengan kerapu hitamnya.

Abang Lan banyak menaikkan kerapu hitam, mana tidaknya, X9 dengan rod miya menjadi permainannya. Tahniah bang, banyak kerapu hitam tewas dengan senjata tuh..

Ada juga ruby yang tersesat dilubuk kerapu hitam ni..

Alhamdulillah dalam kesibukan bekerja dapat juga aku menyiapkan laporan akhir memancing tahun 2009 ni. Bersyukur ke hadrat ilahi kerana trip memancing ke Burma Bank 2009 berjalan lancar dan kami selamat sampai ke rumah masing-masing pada 25hb dis 2009.

Secara teknikal dan perinciannya berhubung review set pancingan, kaedah, masa dan perincian lain akan di kemaskini didalam post-post terkemudian. Tak sempat pula nak perincikan buat masa terdekat ini. Masa begitu terhad pula awal-awal tahun nih..Assalamualaikum..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.