Thursday, September 16, 2010

Stella SW10000XG

If you need the faster retrieve, I would recommend the SW10000XG, allows you to work poppers and stick baits more effectively. Shimano STELLA SW 10000XG Japan model is the high-end spinning reels, specially designed for offshore heavy duty fishing purposely made for highest ratio compared  others. 

The New Stella now has reinforced components, parts and body to fight for the big one. Gears, drag and line rollers now have more durability than ever. STELLA SW features a super duralumin master gear for ultimate durability and incredibly light wind-up. Simply the best in its class, nothing comes close to Stella SW. A master gear made of aircraft aluminum, titanium coated spool ring, pure carbon drag washer, direct oil-lubrication port and much more

Features and Specifications:
 
Stainless Steel Pinion Gear
Cold-Forged Over-sized Master Gear with Surface Treatment
 
Aero wrap
 
Japan Domestic model with serial no 541751
 
Revolution Ratio: 121 cm/rev
Max Drag Setting: 23KG
 
Gear ratio: 5.8:1 (Power Gear)
 
Improved Carbon Disk-Drag Twin Drag System
Power handle "Gold " Finished
Power Knop handle
AR-C Spool Design Reducing line Troubles
direct oil-lubrication port
Diamond Coasted Cut-Free Line Roller
Ball Bearing: 14 Anti Rust Ball Bearings plus one roller bearing
Weight: 625G/22.3oz
Line Capacity (PE/m): 4/400, 5/300, 6/270



14 comments:

Anonymous said...

nak tanya pendapat saudara...bagaimana pula dengan reel ini Banax Extreme GT5000....Max Drag Ovr 25kg....minta cadangan saudara mengenai rod yg sesuai untuk digbngkan dengan reel ni...untuk info saudara saya ni selalu pegi memancing dituas...dan baru nk berjinak2 pegi ke kapal karam....jadi saya xtahu ikan yg kt kapal karam tu besaq mana,ganas ke x....klo rod tu best drag 10-15kg ok ker...6ft pnjng..

Fahiz Hussin said...

Banax GT5000 atau banax serries agak susah teman nak terang secara terperinci. TP dari pemerhatian dan pembacaan banax serries mempunyai kekuatan yang diharapkan. cuma bagi kekuatan drag 25kg tu dirasakan terlalu tinggi untuk perairan sekitar malaysia. selain drag teman juga lihat bahan pembuatan kerana metal body, drag, bail arm dan bearing memberikan kesan jangka panjang untuk defect dan seterusnya tahan lama dan berbaloi untuk dimiliki. ini kerana material yang cepat berkarat akan menyebabkan sesuatu reels tidak sedap dan smooth digunakan. walaubagaimana ia juga tertakluk pada kekerapan penggunaan dan service. harap dapat membantu..

Fahiz Hussin said...

Dituas lazimnya pemancing mensasarkan spresis tengiri..pengunaan ratio tinggi digalakkan untuk spinning dan lure bulu..mana kala dikapal karam spesis jenahak dan kerapu ditarget.. penggunaan set bottom digalakkan. dan kaitan drag 25kg untuk lokasi seperti diterangkan rasanya tidak membantu banyak untuk menaikkan spesis ikan dikawasan tersebut. Manakala rod melebihi 7 kaki digalakkan untuk casting yang baik dan rod set bottom di gunakan dikapal karam.Harap dapat membantu.

Anonymous said...

thnks 4 info...ini pon dah memadai....

alkemex said...

setuju.. rasanya GT5000 dgn drag 25kg mmg terlalu besar set tu untuk tenggiri tuas.. sbb kebanyakan aku nengok org sana pakai set kekecik jer, ada yg guna set 20lb.. naik takut nengok!

Tapi ok gak kalo nak bwk GT5000 tu pasal kat situ banyak Yu Paus.. mana tau bole bwk naik seko! bole buat kenduri satu kampung hehehee..

Fahiz Hussin said...

setuju, sebab dituas memerlukan set ringan untuk aktiviti casting..lg ringan lg sedap..tp jgn la kecik2 sgt..saiz 2500-4000 sudah memadai..

Anonymous said...

bro...
brape ongkos stella 10000XG tu...
dan antara model XG, FA, HG, PG mana yang terbaik...
dalam plan nak amik sebijik....
hehehe

Anonymous said...

salam bro...
brape ongkos reel ni...
antara XG, HG, PG dll yang mana lebih baik...
masih dalam hajat untuk membeli tapi nak tambah ilmu dulu...

Anonymous said...

salam bro...
brape ongkos reel ni...
antara XG, HG, PG dll yang mana lebih baik...
masih dalam hajat untuk membeli tapi nak tambah ilmu dulu...

Fahiz Hussin said...

Salam bro..sory lambat reply ya..
beza FA adalah model export ke US manakala PG adalah power gear untuk jigging manakala XG utk ratio yg paling besar dan laju untu popping..manakala Hg ratio standard yg boleh guna untu multipurpose .. yg lainnya sama sahaja..Tuan beli untuk pancingan apa?

Azlan said...

assalamualaikum. sy amat tertarik dgn reel ni. nak tanya pendapat saudara fahiz..SW10000XG ni sesuai x untuk acara jigging? boleh dikatakan baru lg dlm arena jigging ni so kalau boleh nak tau jenis/saiz tali utama yg sesuai (lbs/mm) utk dimuatkan dlm reel ni supaya boleh jigging pada kedalaman 50-100m.

Fahiz Hussin said...

Mualaikumusalam bro.. bg teman klau nak jigging teman recomend kan sw8000pg atau sw8000hg..ini kerana sw10000xg mempunyai ratio yg paling tinggi dan teman gunakan untuk popping..sebenarnya body lebih kurang sama dan capasity main line lebih pd saiz 10k kerana popping perlu main line PE yg besar. untuk saiz sw8k, kapasiti main line yg dicadangkan adalah PE5 - 300m. Harap dapat membantu.

lepatpisang87 said...
This comment has been removed by the author.
lepatpisang87 said...

salam bro nak tanya la saya baru beli shimano 2nd stella sw4000hg warna biru dgn disertakan satu spool free bersaiz 5000.ingt nak main ligt jig di pulau jarak rod yg sesuai dipulau jarak pe berpa dan berapa berat jig yg paling sesuai untuk trip disana .spool yg mana paling sesuai digunakan samada spool 5000 atau 4000 untuk pulau jarak. dari segi ketahanan model ni mcm mane

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.