Thursday, January 21, 2010

Yamaga Atlas GT Series - Rod Review

Serba Sedikit makluman mengenai rod ini. Sumber dari http://www.orientalanglerstore.jp/product/1566 dan http://www.jignpop.com/atlasgt766.aspx

Selepas penggunaan dan asakan di Bungsamran, boleh la teman simpulkan sedikit review keatas rod ni. Ramai juga rerakan yang tertanya tanya berhubung prestasinya. Disini disertakan serba sedikit :-
  • Made strong with high elasticity- Tahan lasak dengan lenturan yang menarik disebabkan kadar elektiksiti yang tinggi.
  • Great lifting power- Mempunyai kuasa angkatan yang tinggi walaupun ia sgt elestik, ini kerana ia mempunya back bone yang sempurna.
  • Targets: Small to medium size GTs, bluefin tuna, and yellowfin tuna- Mempunyai kadar serapan tenaga yang tinggi sesuai untuk target ikan yang mempunyai kadar pecutan yang tinggi.


  • Very easy to handle lure such as swim-bait kind- Berat rod yang ringan menyebabkab ia sesuai untuk digayakan dengan pelbagai jenis lure.
  • Reduces burden on the angler when lifting- Kebolehan angkatan dan responsif terhadap beban menyebabkan tenaga pemancing dapat dijimatkan.

  • Recommended for both beginners and experts - Tahan lasak dan sesuai untuk digunakan oleh semua golongan pemancing.
Aksi Bend yang cantik.

Ringan dan senang dikendalikan

Back Bone yang kuat

Atlas GT Series are great for small to medium size GT at fields with deep areas and for beginners as well. Short blanks help anglers to cast and pop all day long, and control lures delicately. Yamaga Blanks' original taper design allowes good handling for swim-bait lures even in the short 7.6ft length. Once you hooked-up GT, lifting tension smoothly transfers from belly section to butt section that decreases strain on the angler. Keeping the rod at appropriate angle (90 degrees angle between the rod and line), the butt sections' repelling force transduces to amazing lifting power.

Atlas GT Series are also recommended for expert anglers to target Blue-fin and Yellow-Fin Tuna (100 pencil-bait popping ).

Length Section Lure Wt. Line Max Reel Seet
7.6ft 1 pc
Grip Off Set
120 - 180g PE#6- 8 Fuji DPS-22
Down lock
[Yamaga Blanks] Atlas 76/8
[Yamaga Blanks] Atlas 76/8
Fuji DPS-22 Reel Seat with shaped high grade hard EVA promise sure gripping.
[Yamaga Blanks] Atlas 76/8
Fuji Stainless frame SIC guide with double wrapped thread.
[Yamaga Blanks] Atlas 76/8
Yamaga Blanks rods are designed by Ripple Fisher Development Team and made in Japan.

7 comments:

zmi05sj said...

berapa sen bang nak hanyut kalu beli rod ni..

Fahiz Hussin said...

ini yang susah ni..suppliyer plak tanya teman..bagi la special prize bang..ramai yg nak oder tuh?

zmi05sj said...

ang bagi mai sapa yg order tu...
spec customer mau...
untung kita tong sama sama...

eddie / aliputat said...

Menarik gak rod nie bro...

zmi05sj said...

aku dah tangkap supplier besar(jepong)ang tunggu (lama) banyak barang nak masuk ni..art kita kasik bab reel,ang dgn aku cam biasa la jadi model

Fahiz Hussin said...

Salam bro eddie, boleh tahan juga rod ni..sesuai untuk perairan malaysia..

Fahiz Hussin said...

salam bro zmi...hehe..aku follow u...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.