Friday, January 8, 2010

Burma Bank - 21 Dis 2009

Hari ni masuk hari kedua di Burma Bank, lawak juga bila terkenangkan ada rerakan yang mengomel malam tadi dengan ketiadaan ikan di Burma Bank, ye la.."Kata ikan bertonne-tonne diBurma nih"..hehe dah masuk hari kedua seekor ikan pun tak naik-naik lagi. Malam tadi memang takde seorangpun berani keluar dari bot. Dengan angin dan ombak yang kuat, semua pemancing lebih senang mundar mandir didalam bot kemudian semua tidur. Mungkin kepenatan dengan perjalanan yang jauh sejauh 600km dari Pak Barra.

Rajin Engkarat melayan kami mengikat perambut, perambut utama 200lb dengan sub perambut 150 lb. Mata pancing rata-rata bersaiz 9/0,10/0 sahaja.

Jam 11.00am waktu tempatan - Tekong sudah berhenti dilubuk kedua. Aku dah masak dengan lubuk kedua ni. Musti dipenuhi dengan Ruby Snapper sahaja. Dengan kedalaman Souna 200m umpan diturunkan oleh rerakan.

Pak Su Perda memilih lokasi dihadapan bot. Melarikan diri dari sangkut menyangkut di belakang bot..hehe 1 pilihan yang baik.

Mai kita bottom dulu, satlagi baru kita main jigging lak. 2 mata kail berumpankan hirisan ikan tongkol diturunkan kedasar, MT750 menunjukkan bacaan 200m. Belum sempat 10 saat tanda-rtanda ikan membaham umpan kelihatan. Speed Mode digunakan untuk hook up..

Hehe...diantara orang terawal menaikkan ikan..Bagi geram kat member-member lain skit..hehe..Boleh tahan juga ombak pada hari kedua nih..tengok aksi ombak dibelakang tu..kekadang sama rata je ngan birai bot..

Turun lagi, tak sampai beberapa minit naik lagi seekor ruby.. Lesen Bottom telah dinaikkan, Reel bottom diserahkan kepada sahabat Shafie untuk teruskan..Apalagi, terus cekau set jigging untuk merasakan tarikan ruby melalui kaedah pancingan jig..cuba-cuba mana tau ruby sudi menjamah..

Cubaan kali pertama jig, set Jigging heavy digunakan dikuatiri main line tidak mencukupi sekiranya set medium digunakan. Habis separuh spool main line keluar. Jig diturunkan sampai kedasar, karau 10 kali kemudian jig dilepaskan kembali, kaedah jig ini diulang-ulang beberapakali.

Beban jig 500g + Panjang main line 200m + main line PE8 = *@%&*#@**!#...hehe...puas bila naik ruby menggunakan jig..

Jig Cap ayam ja..rabitt apadah lupa nama...hehe 500g.. 3 ekor strike..masuk 4 ekor putus bila spesis ikan tak dikenalpasti hook up masuk ke tempat persembunyian..

Pastu terpaksa la tukar kepada jig 250g plak waktu petang, nasib la air beransur tenang..kena juga walaupun main line dilepaskan jauh kedasar dihanyutkan air..Kali ni try sw8000hg digandingkan dengan JM Power Spell PE3-7. Lagi terasa kepuasan sebab aksi bend PE3-7 yang lebih cantik..

Double strike ruby, Galak juga ikan ni makan diwaktu petang..seharian hasil jig dapatla 6ekor..selepas tu aku pun dah kepenatan. Mana bleh lawan dengan bangla yang dapat menaikkan berbelas ekor dan ada yang berpuluh ekor..tapi jigging still terasa kepuasan maksimunya..

Selepas sessi jig, disemak jig Assist..huh..memang teruk diasak nampaknya..maka jig assist ni pun ditukar untuk mengelak berputih mata nanti..Solig ring owner saiz 9, Keflar 50, dan jig hook saiz 28.

Sessi malam beberapa ekor YFT bersaiz 3-5 kg dapat dinaikkan. Renangan yang laju mampu memuntahkan main line walaupun baru bersaiz budak tadika..mana la mama dia ni..tak sudi ke membaham jig yang dihidangkan..hari pertama aku lebih gemar menggunakan jig luminus bersaiz 100g. Cast jig dan berjaga-jaga bila jig menghampiri bot..peratusan dibaham tinggi bila 10-20m jarak jig dari bot.

Tongkol ni pun sudi membaham jig..tak padan kecik..larian boleh tahan juga..sesuai dilayan denga reels aksi ringan atau sederhana.

Sememangnya kepenatan jigging hari kedua ni begitu terasa, lenguh habis lengan dan bahu ni gara-gara mengayuh beban set berkilo ni..tapi kepuasan lebih terbayang, puas ketika kita terasa jig dilarikan ikan dan kepuasan terasa semasa karauan sedang dilaksanakan.

Aksi hari ketiga dirasakan lebih meriah..aksi jigging tanpa henti dari 2.00am - 6.00am...hehe..

7 comments:

MIZLAN said...

tabik spriiiiing bro! you"re king of deep sea bro!

hafi.CF said...

hasil keselurahan cemana bro? 10/10? :)

zmi05sj said...

woiii fahiz cukup lah.. aku dok kesat
hingus+darah dok keluar.ni...tak tahan

zmi05sj said...

500 grm punya jig alamak...kalau aku 3x turun naik jig terus sempuuut minta nyawa

Fahiz Hussin said...

Fahiz To Mizlan:-
Hehe..tq bro...tp tak sampai la tahap tu lg...suka-suka memancing je..tq datang melawat dan komen...

Fahiz Hussin said...

Fahiz To Hafi.CF:-
Tq datang melawat bro...bagi teman maybe 8.5/10 sebab target YFT dan DTT dapat kakak dan abang nya sahaja..mama dan ayahnya masih dalam pencarian..

Fahiz Hussin said...

Fahiz to ZMI :-
Hehe...takpe la bro...skit lagi habis la report penuh burma bank nih..ada 2 hari lg tinggal..jig 500g!!, memang semput..tp klau hook ikan ilang semput tuh...hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.