Saturday, May 23, 2009

Umpan Bulu Tali Rapia

Salam..disebabkan ramai rakan yang ingin mencuba umpan bulu ni, maka aku cuba menerangkan serba sedikit kaeadah-kaedah pembuatannya mengikut intepritasi@ pemahaman aku semasa menggunakan umpan ni di pelantar minyak tempoh hari..mana tidaknya pada ketika tu semua umpan bulu ni disediakan oleh organizer Zul GT Bangi.

Langkah 1
Bermula dengan langkah pertama, bahan-bahan yang diperlukan adalah tali rapia, mata pancing bertangkai panjang, dan dicadangkan disini penggunaan mata bersaiz 6/0, leader 60lb keatas sepanjang 2 depa, swivel secukup rasa dan batu hidup (Berlubang) bersaiz 3 kebawah dan untuk kemasan ikatan kita menggunakan shrink tube.
Mata pancing bertangkai panjang saiz 6/0 untuk cupak dan 8/0 keatas untuk GT
Leader dan tali rapia

Shrink Tube rubber
Langkah 2
Tali Rapia dipotong setengah jengkal, dan dipotong secukup rasa,sediakan lebih kurang 5-10 ulas tali rapia(ikut kesenangan), lg tebal lagi susah nak ikat. guna ikatan Uni-Knot Snell Version atau seangkatan dengannya..(ikatan yang disediakan dengan ikatan di pangkal hook) ikat bersama-sama tali rapia tu atau aku lebih gemar mengikat tali rapia itu dengan ikatan dengan braided dan dikemaskan dengan shrink tube rubber (Rujuk Gambar), kedua-dua kaedah ni bertujuan untuk mengelakkan tali rapia dari terlucut dari ikatan, bila diguna berulang kali.

Rapia yang telah dipotong

Hook dan rapia yg telah diikat dengan Braided.

Kemudian dikemaskan lagi dengan shrink tube


Langkah 3
Selepas tali rapia diikat dan dikemaskan, cerai-ceraikan tali rapia tu.

Lure rapia

Umpan bulu yang bersiap sedia beraksi..

Cara Penggunaannya.
Ikatkan leader sepanjang 2 depa tadi dengan ikatan clinch_knot . Sambungkan leader yang telah diikat dengan ikatan Blood_Bight_Knot1 dihujung leader untuk disambungan dengan swivel. Tetapi sebelum itu batu hidup bersaiz 3 hendaklah dimasukkan kedalam main line sebelum swivel diikat dengan ikatan clinch_knot. Ini untuk memastikan lure rapia ni sentiasa tenggelam semasa renangannya semasa dikarau laju.
Perambut yang dicadangkan.


Lepaskan main line mengikut arus air, arus laju lg bagus. selalunya klau nak main cupak ni dikawasan sempadan gelap dan terang. lepaskan main line sehingga kekawasan gelap (150m @ lebih), kemudian karau dengan laju.jgn berhenti walaupun ada rasa ikan menghenjutnya.. diyakini ikan dah menyambar rapia ni dengan kemas, hook up beberapakali untuk pastikan mata kail masuk dengan kemas kemulut ikan.

Selain Cupak, GT juga dikatakan berminat dengan umpan bulu rapia ni, cuma lokasi parking bot hendaklah dipastikan membelakangi kawasan permainan GT. Lazimnya Gt bermain dikawasan bawah api yang terang benderang pula, berbeza dengan cupak.

4 comments:

Zaidi Edy said...

askum,warna tali rapia apa yg sesuai?dan jenis2 ikan apa mkn?

Zaidi Edy said...

askum,warna tali rapia apa yg sesuai?dan jenis2 ikan apa mkn?

Anonymous said...

tq bro..info yg brguna.ada yg sy copy tu..

Fghkfhk Dfgaert said...

qzz0514
oakley sunglasses
true religion outlet
stephen curry shoes
hornets jerseys
cheap jerseys
cheap jordans
michael kors outlet
hawks jerseys
canada goose jackets
cheap jordans

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.