Tuesday, November 3, 2009

Explorasi Merchong

Salam. lanjutan dari trip merchong tempoh hari, disamping membawa balik lesen layaran kami juga bertuah kerana dibawa tekong kesebuah lubuk yang didiami oleh ikan-ikan gred "A" yang boleh dijadikan juadah untuk keluarga. Ikan seperti kaci, kerapu, jenahak dan cermin mendominasi tangkapan ikan "lauk" pada hari itu. Baki 3 jam waktu memancing selepas kami kehabisan umpan layaran, kami telah dibawa oleh tekong ke sebuah lubuk, dikatakan hamparan karangan laut berada didasarnya.
Aksi melampau kerapu.. he he

Berumpankan udang hidup kami memulakan pancingan dasar. Is Adnan yang dari pagi tadi menunggu peluang ni terus melabuhkan umpan kedasar. Abu Tournament 8ft dan Roybi Applause 8000 yang pertama kali dibawa turun memancing begitu "ong" buat pemiliknya selepas seekor-seekor kerapu dan jenahak dibawa naik.
Aku dengan aksi todak dengan hasil drift. Aku yang pada mulanya hanya berminat untuk melaksanakan aktiviti Drift, terus terracun untuk menurunkan umpan untuk pancingan bottom.

Huh, pas kerapu jenahak pula..selepas dia-dia. Memang dari awal lagi member aku, Is Adnan ni target ikan-ikan lauk. Patutlah semasa kami sibuk menarik layaran, member Is ni tenang je tunggu masa pancingan bottom. Memang tidak sia-sia menunggu ye nampaknya.

Sedang kami bergasak ikan kerapu dan jenahak dibelakang bot, set joran black di ragut ganas. Jenuh juga black melayan aksi junaman ikan ni. Akhirnya ebek anggaran 4-5 kilo naik menjadi tropi kedua black selepas layaran.

Ikan pa ni ye..menjadi la mamat ni dengan pancingan bottom.

Fazdil dengan kerapu saiz hidangan.

Am dengan si Depu Merchong..ingatkan kerapu, rupanya depu..

Huh..ganas..aksi seorang pem....... sotong..

Am Dengan kaci pula..

Disebabkan terlalu asyik dengan aksi bottom, tekong dengan berat hati mengajak kami pulang walaupun mengetahui air surut akan menyukarkan beliau untuk mengemudi bot ke jeti kelak. Terima kasih tekong kerana memahami. Dari perancangan 5.30pm untuk pulang kami terlajak sehingga jam 6.30pm. Tetapi tiada masalah.. tolak pun tolak lah.. janji pulang dengan senyuman. he he..

Aksi makan ikan hasil pancingan pula.. Ikan Jenahak 3 rasa, ikan kaci stim halia dan kerapu masak pedas menjadi hidangan di meja makan.

Huh.. 30 minit licin.. tinggal tulang je..

Dengan post explorasi Merchong ni, siap la laporan penuh pancingan 12 jam pada 23 hb Nov yang lepas. Alhamdulliah, semua perancangan berjalan lancar. Terima kasih pada semua rakan komplot Mr Fadzil, Am, Black, Is Adnan. InsyaAllah ada peluang tahun depan kita kesana lgi. Target lesen layaran mulanya tercapai dengan hasil sampingan membottom yang boleh dikatakan baik.

Alhamdulillah, hasil pancingan bottom.

Terima kasih kepada tekong Zamri yang rajin melayan kerenah kami, terima kasih atas kerajinan beliau yang melalu mengubah lubuk sekiranya ikan tidak menjamah umpan. Sesungguhnya sesuatu trip sukar mencapai objektif sekiranya tekong tidak bersama pemancing. Sekiranya sesiapa berminat untuk menduga layaran merchong bolehlah hubungi Tekong Zamri 019-9076879.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.