Wednesday, November 4, 2009

Casting Haruan

Salam, dalam post kali ni aku nak berkongsi sedikit pengalaman casting pancingan haruan nih. Black, rakan pancingan aku berjaya meracun untuk turut serta terjun didalam bidang casting ni. Dah lama benar rasanya aku meninggalkan dunia casting ni. Dulu-dulu masa mula berjinak dengan casting ni pernah juga untuk aplikasikan pancingan Casting ni. Selepas beberapa kali percubaan menemui kegagalan aku mengantung set abu ambassadeur TGC4000C hanya terperap tanpa aksi.

Lokasi rahsia untuk sessi casting haruan pada kali ni..nak join kena tanya Mr Am..he he

Katak Soft Palstik River 2 sea menjadi bahan ekperimentasi pada sessi casting pertama kalinya.

Berkley Gulp! juga pertama kali digunakan.

Aku dengan aksi haruan hasil pertama seawal 8.30 pagi.

Haruan begitu geram dengan aksi renangan Berkley Gulp! berwarna hijau terang nih.

Haruan dengan senjata pertarungan.

Sebelum ini, sekiranya aku berhajat memburu haruan, katak hidup menjadi sasaran digunakan sebagai umpan. Lihat Post Sebelum ini, Memancing Haruan. Ternyata experimentasi aku menggunakan umpan tiruan seperti soft plastik, gulp, kilat, Rapala dan spinning boleh menggantikan umpan semula jadi ini. Dengan renangan yang seakan anak ikan Gulp ini dapat memikat predator dengan mudah.

Haruan kedua dengan katak sotf plastic river 2 sea hasil sumbangan ekperimentasi dari Mr Black

Saiz Haruan kedua yang sedikit kecil dari saiz haruan tangkapan pertama.

Pemancing hanya perlu peka diatas lokasi dan umpanan yang perlu digunakan. Kawasan yang terbuka umpanan seperti kilat dan rapala boleh digunakan dengan penggunaan mata 3. Manakala dikawasan yang dipenuhi reba dan kawasan persembunyiaan ikan penggunaan softplastik dengan Weedlees hook atau jighead mampu mengatasi masalah sangkut ni.

7 comments:

mizlan said...

ho..ho..port haruan yg cantik bro!cayalah bro...cun saiz haruan tu!

Fahiz Hussin said...

he he..segan le..otai snakehead dtg melawat..baru nak try casting nih..karen bila nampak ikan haruan menyambar umpan depan mata..memang best..

Fahiz Hussin said...

he he..segan le..otai snakehead dtg melawat..baru nak try casting nih..karen bila nampak ikan haruan menyambar umpan depan mata..memang best..

mizlan said...

ha2..jgn panggil otai la bro Fahiz..aku ni tahap amatur lg...klu dtg labuan bgtau aku..byk lubuk2 haruan saiz kasar menanti

Fahiz Hussin said...

insyaAllah bro..sesama kita memeriahkan dunia memancing..ada kesempatan kita meruan bersama..tak balik semenanjung ka?

mizlan said...

x balik rasanya bro..cuti aku ada trip bujuk dan haruan kt brunei dan beufort Sabah

Fahiz Hussin said...

huh..jauh tu layan snakehead..semoga sukses bro..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.