Friday, March 13, 2009

Reels Review

Didalam kegairahan kita membeli peralatan memancing, lazimnya kita dirambangkan dengan design, kilauan logam, jenama, kecantikan , harga dipasaran, saiz kecil saiz besar..dan sebagainya..dipasaran ada juga reels yang berharga murah, tapi klau diteliti ia juga mempunyai kualiti, ada juga yang mahal tapi klau kita tidak jaga, penggunaan yang kasar, kadang kala usia pun tak panjang..

Klau dulu ilmu membeli dan memiliki set pancingan sendiri mungkin datang dari kenalan yang rapat sahaja atau menyembang di kedai dengan tokey pancing..ada kalanya tokey kedai hanya nak melakukan barangannya sahaja tidak memikirkan kepuasan pemancing..tp tak dinafikan ada juga tokey yang berhati mulia dan menerangkan sedaya upaya yang mungkin..

Kat sini aku tidak dapat menerangkan specifikasi yang dikeluarkan pengeluar kerana ada manual atau kotak bungkusanya yang dah hilang, selain itu, aku juga tak bleh nak komen dari segi rekebentuk atau secara fizikalnya sahaja, ini kerana lain orang lain minatnya..ada yang meminati rekabentuk klasik dan ada juga yang meminati rekabentuk yang futureristic..

Oleh itu disini aku nak berkongsi benda-benda yang subjektif seperti maintanace, kelasakan dan ketahanan, kepuasan, kelemahan rekabentuk atau material sememangnya tiada dikeluarkan oleh pengeluar kecuali kita telah merasai dan menggunakannya dalam jangka masa tertentu..

Jadi untuk memudahkan penulisan ni aku cuba komen reels yang ada didalam simpanan dan yang biasa aku gunakan..mudah-mudahan boleh juga jadi pedoman kepada rakan yang sedang tercari-cari reels yang sesuai. Diantara brand yang telah aku gunakan seperti berikut :-a. Sure catch
b. Tica Cetus
c. Shimano
d. Penn
e. Abu ambassadeur
f. Daiwa
g. Ryobi

Jadi aku akan kelaskan review ni kepada 3 kelas utama iaitu :
1. Reels aksi ringan (5lb-25lb)
2. reels aksi sederhana ( 25lb - 50lb)
3. Reels aksi Berat (50lb-100lb)

Pengalaman review kat sini mungkin berbeza dengan rakan lain diluarsana..aku agak kasar dan kerajinan mengemas dan servis mengikut musim..he he..Musim rajin memang rajin tapi bila kemalasan tahap melampau lepas mancing dibiarkan saja..selain itu berkemungkinan model baru bagi setiap brand tu dah di up grade atau dinaik taraf oleh pengeluar apabila menerima komen-komen seperti ni dari pemancing..

2 comments:

enjoy-rs said...
This comment has been removed by a blog administrator.
enjoy-rs said...
This comment has been removed by a blog administrator.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.