Wednesday, April 23, 2008

Peralatan dan kelengkapan memancing

Boleh diketegorikan ada 3 perkara yang diperlukan untuk syarat asas seseorang bergelar pemancing:
1. Set memancing
2. Kaedah ikatan
3. Umpan bersesuaian

Hobi ini kadang-kadang berjangkit melalui rakan-rakan yang selalu mengajak dan "meracun" untuk memancing. Mungkin untuk kali pertamanya semua perkara yang diperlukan diatas disediakan oleh rakan yang mengajak. Tetapi sekiranya hobi ni melekat didalam jiwa, maka bermula la episod "window shoping" dikedai-kedai pancing.

Oleh itu pemancing yang baru berjinak-jinak dengan hobi ini selalu tercari-cari dimanakah aspek-aspek yang perlu diberi perhatian. Tersilap percaturan ia mungkin melibakan perbelanjaan diluar jangka. Maka perkara asas perlu diberi perhatian. Dipasaran terdapat pelbagai jenis set memancing dari semurah sehingga semahal-mahalnya. Oleh itu adalah sebaiknya memahirkan diri dengan kaedah memancing, ikatan yang bersesuiaan dan ikan sasaran. Ini kerana memancing laut, tasik, pantai dan sungai mempunyai set memancing yang tertentu.

Diantara contoh kaedah yang biasa digunakan untuk memancing laut.
  • Bottom
  • Jigging
  • Popping
  • Trolling
  • Drifting
  • Floating

Mungkin bagi yang baru berjinak-jinak didalam hobi hanyir tidak terlalu memikirkan kaedah yang pelik-pelik seperti diatas, cukuplah mengetahui sekurang-kurangnya ikatan dan kegunaannya. Ikatan yang baik dan kemas boleh mengurangkan risiko ikan terlepas atau terlucut.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.