Saturday, May 5, 2007

Perjalanan Seorang Pemancing - Bah 5 : Projek Mega

Projek Mega

Cuti sekolah nie aku ada 1 MEGA plan. Macam mana pun musti disambar 1 kekili pancing yang ada di kedai jimat tu. Sudah lama aku idamkannya. Set kekili combo yang lengkap bersama-sama tali mono, rod dan reel menjadi idaman setelah sekian lama. Asal ke kedai jimat tu pasti dibelek-beleknya set pancingan tu, tokey kedai pun asyik perli-perli aku, "Bila nak beli tu dik, jangan tunggu lama-lama..nanti dikebas orang". Harganya RM 22.00!! wah cukup mahal bagi budak kampung seperti aku.

Hari pertama cuti sekolah, aku mula termenung dan merancang untuk mencari duit. Em..klau dikait semua buah kelapa tua sekeliling rumah ni belum tentu aku dapat beli set pancingan tu. Sebiji baru RM 0.10, mau 220 biji baru boleh dapat RM 22.00. Tapi takpe, kali ini aku ada idea. Klau kelapa yang telah siap dikupas, harganya boleh naik lg. Harganya boleh naik sampai RM0.20 sebiji.

Seperti biasa, bersama adik aku "Ajap" menjalankan operasi mengumpulkan buah kelapa. Setelah berbincang dengannya kami bersetuju dengan pembahagian untuk aku dan untuknya. Rupanya dia pun ada benda nak dibelinya..kereta mainan. Aku macam biasa la, set pancing menjadi pembakar semangat untuk mencari duit lebih ni.

Aku panjat pokok sementara adik aku tunggu dibawah untuk mengumpul dan mengutip buahnya. Selepas kesemua 8 batang pokok kelapa dipanjat, kelapa-kelapa tua dikumpulkan untuk dikupas. Mula la saat-saat yang memeritkan. Bukan senang nak kupas kelapa rupanya. Dengan parang kontot ayah, aku mula belajar mengupas kelapa. Kali pertama, mau dekat 10 minit baru berjaya mengupasnya.

Lama-kelamaan aku dapat mengupas dengan cepat. 3 hari bekerja pagi petang barula aku berjaya mengupas kesemuanya. Dikumpul dan dikira ada kira-kira 80 biji kelapa. Selepas itu aku berasa perit. Mana tidaknya, habis telapak tangan aku melecur dan calar balar dibuatnya. Maklumlah pengalaman pertama mengupas kelapa. Tapi usaha ni berjaya mengumpulkan RM16.00. Mana nak cekau RM lg nie. "Klau macam tu Ajap, kita g cari botol-botol kosong le." aku memberi idea. Itu pun mau RM0.10 sebiji. Keesokkan harinya pagi-pagi lagi kami dah keluar kerumah dengan berbasikal mengelilingi kampung. Semua tempat sampah diredah.

Alhamdulillah, selepas seminggu berkeja keras dapat juga kami mengumpulkan modal untuk membeli set pancingan yang di idamkan dan ajap dengan kereta mainannya. Aku yang pertama kali mendapat set kekili ni cukup seronok sekali. Malam pertama dibawa set pancingan ni tidur bersama.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.