Sunday, September 27, 2009

Ikan Tuna@Yellow Fin Tuna

Thunnus albacares

Sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Thunnus_albacares
The yellowfin tuna (Thunnus albacares) is a type of tuna found in open waters of tropical and subtropical seas worldwide. It is also known as ahi tuna, from its Hawaiian name ʻahiʻ. The name ahi in Hawaiian also refers to bigeye tuna[2]. It is an epipelagic fish ranging in the top 100 m (330 feet) of the water column. Reported sizes have ranged as high as 239 cm (94 inches) in length and 200 kg (440 lb) in weight. Yellowfin is becoming a popular replacement for the severely depleted supplies of Southern bluefin tuna.

The second dorsal fin and the anal fin are both bright yellow, thus the common name, and can be very long in mature specimens, as are the pectoral fins. The main body is very dark metallic blue, changing to silver on the belly, which has about 20 vertical lines.

Yellowfins tend to school with fishes of the same size, including other species of tuna, and larger fish. They are often seen with dolphins, porpoises, whales and whale sharks. Yellowfins eat other fish, crustaceans, and squid.


YFT hasil tundaan helicopter

Melihat pemancing menaikkan puluhan KG YFT memang mengiurkan. Tp trip yang lepas tidak menemukan kami dengan mak bapaknya, hanya anak-anak dan cucu cicit YFT yang sudi membaham umpanan kami.

Rekabentuk badan tuna ni direka untuk mencabar kekuatan pemancing dan peralatan mancingnya. walaupun bersaiz 4,5 kg, ia tetap memberikan tentangan yang baik. Larian permulaan yang laju dan kemudian mengekori karauan pemancing memang memperlihatkan kecerdikan ikan ini.

Maka sudah tentu ikan ada sedikit kelebihan kerana mengajak pemancing bermain di birai bot dengan junaman-junaman akhir yang mendebarkan.

YFT hasil jig di waktu subuh
Hampir semua YFT yang diperolehi pada trip yang lepas, dijerat menggunakan jig seberat 200g keatas dan beberapat ekor di jerat dengan tundaan helikopter oleh bot. Ini memperlihatkan spesis ikan ini terdiri daripada spesis Game Fish yang mempunyai minat denga lure-lure tiruan yang dihidangkan dan ia juga mempunyai daya juang yang tinggi.

Takde yang bersaiz kasar, semua comel-comel belaka.

Seekor lagi YFT, cantik warna badannya..isi pun sedap.




2 comments:

mizlan said...

hebatnya tangkapan bro!terasa sgt mcm langit dan bumi..aku dgn kau bro...ada gak pasang cita2 nak pancing Yellow fin tuna..moga 1 hari nt jd kenyataan ..apa2 pun tq for info bro!

"Born to fishing..force to work..he2"

Fahiz Hussin said...

Kita target lain-lain, tak sama memburu haruan dan ikan lain..pa pun memancing ni, mancing pa pun best..ikan laut ka, darat ka..sesama memeriahkan dunia memancing..TQ sudi datang melawat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.