Tuesday, January 6, 2009

Memacu Ikan Pacu

Melepaskan gian dan karen tangan dengan mengunjungi kolam ikan sri bayu tekala semenyih..Baru-baru ini.

Aku bersama sahabat lama yang memperkenalkan kolam sri bayu ni pada aku..TQ Black.

Mari memancing Pacu...

Sejak sebulan ni aku rasa dah 4 kali ke kolam pancing bayar di Tekala, Semenyih.. di semua gara-gara tarikan pacu kolam yang menghuni kolam tersebut..

lawatan pertama dan kedua kali aku gagal mendaratkan seekor ikan pun..geram betul aku, berumpankan cacing, dan menggunaan perambut mono 30lb disambut girang oleh pengguni di kolam tersebut..mana dak nya sekali hooked je, dalam 3,4 saat Tuss...putus. Wire atau steel plak tak bawa..jadi seekor ikan pun tak berjaya dinaikkan.. tp takpe, dalam kepala otak ni dah senaraikan pa yang perlu disediakan untuk dibawa untuk sessi pancingan akan datang di kolam ni..



Contoh teknik perambut yang digunakan untuk memancing pacu.. Perambut khas untuk memancing pacu, dengan menggunakan Steel Coated 15 lb dan size hook 14-17, berumpankan cacing tanah.

Pada lawatan kali ke 3 aku kesana aku telah menyediakan steel coated 15lb untuk dijadikan perambut..ternyata gigi pacu disana belum cukup diasah untuk memutuskan perambut tersebut, barulah ikan pacu dapat didaratkan dengan selamat..

Aku dengan pacu dan black dengan rohu, hanya berumpankan cacing..


Terima kasih black kerana menyelamatkan set pancing aku dari menjadi tukun dikolam tersebut..mana dak nya ragutan ganas pacu disana nyaris-nyaris berjaya melancarkan set pancingan kedalam kolam dan sempat diselamatkan oleg member aku ni..He he Jasa mu dikenang..



Hasil pada kali ketiga 3 ekor pacu,seekor patin dan seekor rohu..berumpankan cacing tanah ketika mengunjungi kolam sri bayu..baru la dapat naik pacu. balingan ketengah kolam lubuh yang dihuni pacu..

Hasil pada kali ke 4 mengunjungi sri bayu tekala..

Lagi aksi pacu 7.5 Kg di kolam Sri Bayu

Angah dengan aksi memacunya
Pacu yang selamat didaratkan.

Fakta menarik Kolan Sri Bayu Tekala, Semenyih..
1. Kolam yang luas dan selesa untuk balingan sepuas hati.
2. Kemudahan kedai makan dan surau yan baik
3. perjalanan 30 minit dari Bandar kajang.
4. seronok melayan ikan kolam ni dengan rod aksi ringan.
5. ikan yang diperolehi boleh dijual balik ke kolam.
6. suasana yang nyaman dan menghijau, jauh dari kesibukan bandar.

Tip memancing Pacu disana..
1. Dikenalpasti waktu pacu mengganas sekitar jam 5 ke 7 petang.
2.umpan kegemaran pacu adalah cacing tanah.
3. Guna steel coated untuk perambut.
4. Sediakan rod stand untuk meletakkan joran dikuatiri ikan menarik joran kedalam kolam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.