Monday, October 25, 2010

Asal usul PE dan Penerangan mengenai PE

Salam, disebabkan beberapa kemuskilan dan makluman yang teman gabungkan dari beberapa artikel, disini teman dapat simpulkan berdasarkan kepada pemahaman dari maklumat yang diperolehi. Teman akan gunakan term PE8 sebagai contoh untuk penerangan.

Dijepun mereka mengunakan term “Gauw0.8” untuk memastikan benang yang digunakan sehalus 0.148mm. manakala “Gouw 8” sehalus 0.47mm. Oleh itu nilai no pada “Gauw” telah digunakan meluas oleh pemancing jepun untuk menunjukkan berapa halusnya tali benang tersebut.
                                       PE 0.8 ………………………….. 0.148mm
                                       PE 1 …………………………….. 0.165mm
                                       PE 1.2 ………………………….. 0.185mm
                                       PE 1.5 ………………………….. 0.205mm
                                       PE 1.7 ………………………….. 0.218mm
                                       PE 2 …………………………….. 0.235mm
                                       PE 2.5 ………………………….. 0.260mm
                                       PE 3 …………………………….. 0.285mm
                                       PE 3.5 ………………………….. 0.310mm
                                       PE 4 …………………………….. 0.330mm
                                       PE 5 …………………………….. 0.370mm
                                       PE 6 …………………………….. 0.405mm
                                       PE 7 …………………………….. 0.435mm
                                       PE 8 …………………………….. 0.470mm
                                       PE 10 …………………………… 0.520mm
                                       PE 12 …………………………… 0.570mm
                                       PE 14 …………………………… 0.620mm
                                       PE 16 …………………………… 0.660mm
                                       PE 18 …………………………… 0.700mm
                                       PE 20 …………………………… 0.740mm
                                       PE 22 …………………………… 0.780mm
                                       PE 24 …………………………… 0.810mm
                                       PE 28 …………………………… 0.870mm

Thursday, October 21, 2010

My Junior Angler

Salam..Tahun ni genap la 4 tahun dan 3 tahun kedua dua anak teman.. Sejak dua orang anak ni pandai bercakap lagi diorang ni dah mula sibuk nak mengikut teman turun memancing.. Mana taknya sekiranya teman sibuk mengemas nak mentrip, hero dua orang ni juga sibuk tolong mengemas..Teman mengemas diorang pun mengemas!!
Mama dia sibuk melayan dua orang hero..
 
Berkhemah dan memancing..

Thursday, October 14, 2010

Lara Layaran

Salam..trip asalnya memburu layaran..perancangan telah dibuat.. Pada kali ini trip telah disertai oleh 7 ahli komplot..maka dengan persetujuan dan untuk keselesaan untuk trip kali ini kami telah menempah 2 bot.

Kami bertolak dari jeti Kg Merchong lebih kurang Jam 8 pagi dan menuju ke destinasi pertama untuk mencari umpan hidup. Perjalanan sejam selepas membeli udang hidup kami pun sampai untuk aktiviti apollo.. walaupun agak payah pada mulanya untuk mendapatkan ikan umpan, cubaan demi cubaan dibuat dan kadangkala full house 6 ekor membolehkan kami mengumpul lebih kurang 20-30 ekor selar untuk dijadikan umpan.

 Tekong sedang mempersiapkan bot untuk trip pada kali ini..

Klau diikutkan kelender dan pasang surut rasanya tarikh yang dipilih ini diantara tarikh yang baik bagi pemburuan layaran. Tetapi apa nak buat..layaran ada tapi tak sudi menjamah umpan hidup yang dihidangkan. macam biasa la klau tak dapat yang ditarget tu yang malas nak buat laporan tu..walau bagaimana pun disebabkan trip ini disertai oleh KDN teman dan buat pertama-tama kalinya dia berhasrat untuk turut serta maka walaupun kumpau, seronok juga melihat KDN menarik ikan apollo yang banyak ketika trip ni.. mana tidaknya sekali hook up 2,3 ekor selar naik semasa aktiviti apollo dijalankan. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.