Thursday, May 28, 2009

Perancangan memancing di Kelong Pulau Sibu

Insyaallah jika tiada aral melintang, aku, Black, Angah dan Am sahabat pancingan akan pergi memancing di kelong sibu pada hari khamis 4 Jun 2009 ni sehari semalam. Sebelum ni aku dah pernah ke kelong Pulau Sibu nie. Kesana, ui lama dah tu tak repeat nie.

Mungkin keadaanya pun dan berubah. Seperti biasa kelong Ah Yu menjadi pilihan kerana ni je Kelong yang aku pergi dulu. Kami berjaya menaikkan ikan selar yang lumayan dan berjaya menaikan ikan Alu-alu.

Jadi pada trip akan datang nie, aku dah kenalpasti beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki terutama dari segi persediaan teknik memancing. Diantara teknik pancingan@ Perambut dan teknik ikatan yang perlu diberi perhatian adalah :-


1. Teknik Drifting @ Floating

Teknik bergantung sepenuhnya kepada keadaan arus air laut ketika itu, dijangkakan arus tidak begitu laju atau perlahan(11,12 Jamadilakhir), sekiranya air perlahan, teknik foating akan digunakan dan sekiranya arus laju bolehlah teknik drifting digunakan. selalunya teknik ni le yang diharapkan untuk menaikkan ikan-ikan yang kasar.

Menggunakan umpan hidup yang diapollo, menggunakan leader sepanjang 3 depa dan ia dihanyutkan mengikut arus. Dan klau nak lebih sedikit insurans, bleh la menggunakan steel leader sepanjang sejengkal dihujung leader tu.

Ikan sasaran : Gerong Belang, Aruan Tasik, ikan Parang, Alu-alu..


2. Teknik Bottom

Teknik ini akan diaplikasikan dicelah-celah tiang kelong, untung-untung ada penghuni dasarnya yang tertarik dengan umpan yang dihulurkan. Tetapi disarankan penggunaan koyan 200lb atau klau nak cuba guna set pancing pastikan leader yang digunakan melebihi 4 atau 5 depa untuk mengelakkan main line terputus diasak teritip di ting kelong.
Ikan sasaran : Kerapu, Ikan Landok, klau bernasib baik ikan bayan.
Keadaan tiang-tiang kelong yang penuh dengan teritip..


3. Teknik Cast Jig atau Casting

Gunakan jig-jig berat Kurang 100g untuk lontaran yang maksimum. Ini kerana jig di kelong memerlukan balingan, itu sebab dipanggil jig Cast sebab kita kena casting jig ke lokasi yang dirasakan sesuai.

Selain jig cast, kita juga boleh menggunakan rapala, soft plastik atau fly lure untuk menarik minat ikan menjamah mata pancing yang dihidangkan.

Ikan Sasaran : Alu-Alu, Predator yang lain.


4. Teknik menghanyut Bulu

Gunakan Lure bulu rapia dan dilepaskan mengikut arus, jika arus kuat bleh cuba teknik ni.
ikan sasaran : Alu-alu, Predator yang lain.


5. Teknik Apollo

Gunakan apollo sabiki atau 999 yang semurah RM2.00/set bersaiz 12 kebawah. Ini kerana ketika ikan sedang frenzy makan kejadian apollo bersimpul sering kali berlaku. Bagus klau ada lebih 5 set keatas untuk seorang pemancing.

Melalui kaedah ni juga pemancing dapat bekalan umpan ikan yang segar dan cergas untuk menjerat predator yang lebih kasar.

Ikan sasaran : Ikan Selar, Ikan Tamban, Ikan selayang, Ikan uji Rashid.


6. Teknik Mencandat

Selalunya skang ni musim sotong, kita boleh lihat sotong bermain dipermukaan, balingkan lure candat sotong dan pasti ia mengejarnya.
Sasaran : sotong

Keadaan yang selesa untuk memancing..


Mengenai set pancingan yang disyorkan adalah seperti berikut (cadangan je) :
1.Bottom Set : Drag Kuat, Rod pendek kurang 6"
2. set Casting
3. Set Drifting : selalunya pemancing menggunakan rod panjang lebih dari 8" senang nak control bila mengena ikan. Lazimnya pemancing akan bawa lebih dari satu untuk set drifting nie.

Disebabkan pakej memancing dikelong ni tak menetapkan bilangan pancing yang boleh digunakan adalah baik sekiranya kita bawa lebih dari 1 set. ini membuatkan kita sentiasa sibuk memancing nanti. Tp klau terlalu banyak pula akan menyebabkan kekusutan untuk menguruskan kesemuanya..Jd kesimpulannya, bawa secukup rasa je.

Saturday, May 23, 2009

Umpan Bulu Tali Rapia

Salam..disebabkan ramai rakan yang ingin mencuba umpan bulu ni, maka aku cuba menerangkan serba sedikit kaeadah-kaedah pembuatannya mengikut intepritasi@ pemahaman aku semasa menggunakan umpan ni di pelantar minyak tempoh hari..mana tidaknya pada ketika tu semua umpan bulu ni disediakan oleh organizer Zul GT Bangi.

Langkah 1
Bermula dengan langkah pertama, bahan-bahan yang diperlukan adalah tali rapia, mata pancing bertangkai panjang, dan dicadangkan disini penggunaan mata bersaiz 6/0, leader 60lb keatas sepanjang 2 depa, swivel secukup rasa dan batu hidup (Berlubang) bersaiz 3 kebawah dan untuk kemasan ikatan kita menggunakan shrink tube.
Mata pancing bertangkai panjang saiz 6/0 untuk cupak dan 8/0 keatas untuk GT
Leader dan tali rapia

Shrink Tube rubber
Langkah 2
Tali Rapia dipotong setengah jengkal, dan dipotong secukup rasa,sediakan lebih kurang 5-10 ulas tali rapia(ikut kesenangan), lg tebal lagi susah nak ikat. guna ikatan Uni-Knot Snell Version atau seangkatan dengannya..(ikatan yang disediakan dengan ikatan di pangkal hook) ikat bersama-sama tali rapia tu atau aku lebih gemar mengikat tali rapia itu dengan ikatan dengan braided dan dikemaskan dengan shrink tube rubber (Rujuk Gambar), kedua-dua kaedah ni bertujuan untuk mengelakkan tali rapia dari terlucut dari ikatan, bila diguna berulang kali.

Rapia yang telah dipotong

Hook dan rapia yg telah diikat dengan Braided.

Kemudian dikemaskan lagi dengan shrink tube


Langkah 3
Selepas tali rapia diikat dan dikemaskan, cerai-ceraikan tali rapia tu.

Lure rapia

Umpan bulu yang bersiap sedia beraksi..

Cara Penggunaannya.
Ikatkan leader sepanjang 2 depa tadi dengan ikatan clinch_knot . Sambungkan leader yang telah diikat dengan ikatan Blood_Bight_Knot1 dihujung leader untuk disambungan dengan swivel. Tetapi sebelum itu batu hidup bersaiz 3 hendaklah dimasukkan kedalam main line sebelum swivel diikat dengan ikatan clinch_knot. Ini untuk memastikan lure rapia ni sentiasa tenggelam semasa renangannya semasa dikarau laju.




Perambut yang dicadangkan.


Lepaskan main line mengikut arus air, arus laju lg bagus. selalunya klau nak main cupak ni dikawasan sempadan gelap dan terang. lepaskan main line sehingga kekawasan gelap (150m @ lebih), kemudian karau dengan laju.jgn berhenti walaupun ada rasa ikan menghenjutnya.. diyakini ikan dah menyambar rapia ni dengan kemas, hook up beberapakali untuk pastikan mata kail masuk dengan kemas kemulut ikan.

Selain Cupak, GT juga dikatakan berminat dengan umpan bulu rapia ni, cuma lokasi parking bot hendaklah dipastikan membelakangi kawasan permainan GT. Lazimnya Gt bermain dikawasan bawah api yang terang benderang pula, berbeza dengan cupak.

Friday, May 15, 2009

Ikan Cupak @ Caranx sexfasciatus


Ikan Cupak @ Caranx sexfasciatus, merupakan salah satu dari keluarga (Caranx) atau keluarga kecil trevally yang terkenal dengan sifat memburu secara berkumpulan semasa mencari makanan.

Klau dipasar atau bahasa pasarnya ada juga menggelar ikan ni sebagai ikan Nyok-Nyok, isinya yang padat dan harganya yang berpatutan seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan hidangan dan ia sedap dimasak gulai atau kari.

Dan bagi pandangan pemancing pula, sifat ikan ini yang ingin tahu dan membaham pa saja umpanan menjadikan ia spesis wajib diperolehi pabila kita memancing diperairan malaysia.(Tetapi taburannya semakin banyak sekiranya kita memancing melebihi 10 Batu nautika dari darat) Dari sebelah selat Melaka terutamanya di perairan Pulau Jarak dan sebelah Laut Cina Selatan yang taburannya banyak sisekitar pelantar-pelantar minyak disana.
Tandaan berwarna merah ni menunjukkan taburan ikan cupak, dan dilihat ia hidup subur di sekitar perairan malaysia, indonesia dan Australia. Ini menunjukan bahawa ikan cupak ni dapat membiakan dengan baik dengan keadaan dan iklim tertentu sahaja.
Lazimnnya ikan ni bergerak secara berkumpulan, oleh itu sekiranya kita mula memperolehi ikan ni, jaga-jaga berkemungkinan banyak lg kawanannya disekitar kita memancing. Di lihat ikan ni juga kurang sensitif terhadap pemancing tetapi sekiranya terlalu banyak terlepas atau terlucut semasa memancingnya berkemungkinan bodongnya akan lari bersama.


Dicadangkan sekiranya pemancing berminat untuk memburu spesis ni, cukuplah sekadar set pancingan sederhana PE 1-3. Ini kerana pemancing dapat menghayati perlawanan dengan lebih baik sesuai dengan berat tangkapan rata-rata seberat 2-5 kilo dan kadang-kadang ada juga spesis melebihi 6 kilo keatas.

Perlawanannya mirip-mirip seperti GT, lebih-lebih lg dilayan menggunakan set pancingan sederhana, Lenturan joran dan drag yang berdesing sambil memuntahkan main line sememangnya memberi kepuasan. Junaman demi junaman dibuat sememangnya mendebarkan. Dan pada ketika itu pemancing hanya perlu mengawal keadaan agar ia tidak terlucut atau terlepas.

Kaedah bottom berumpankan selayang atau sotong juga dapat menarik minat spesis ni. Selain itu, bagi kaki jigger penggunaan jig luminus 100g kebawah sudah memadai untuk memburu spesis ni. Dan sekiranya ikan ni galak memburu ikan terbang dipermukaan, penggunaan popper juga berkesan untuk menjeratnya. Dan akhir sekali kita juga boleh mencuba Pancingan Bulu ( Diperbuat dari tali Rapia) juga berkesan untuk memburu spesis ni. Jimat, mudah dan cepat disediakan.

Tuesday, May 12, 2009

Membulu Cupak di Pelantar Minyak

Cupak dan umpan Bulu

Pada malam ke 3 dipelantar minyak selepas penat menunggu GT boiling, Organizer Abg Zul bangi mengeluarkan 3 pasang bulu untuk digunakan untuk menjerat Cupak. Aku pada mulanya kurang yakin dengan umpan ni, mana tidaknya ia hanya diperbuat daripada tali rapia dan diikat kepada single hook 6/o yang bertangkai panjang, kemudian disambungkan dengan leader sepanjang 2 depa.

Safie sahabat pancingan aku ni diminta untuk mencuba dahulu resepi umpan tiruan terbaru ni. Kebetulan pada ketika itu arus air pun sedikit laju dan memudahkan pemancing untuk melepaskan umpan tirian ni kebelakang bot. Main line dihulur sehingga kekawasan gelap. kemudian ia dikarau selaju yang mungkin.

Umpan Bulu Tali Rapia berkesan untuk menjerat Cupak...

Aku yang duk perhatikan saja pada mulanya tidak yakin, tetapi selepas beberapa saat karauan laju dibuat Shafie menerima henjutan pertama didasar!!, perlawanan tidak sampai 5 minit ikan cupak menyerahkan diri.Ui...berkesan juga umpan tiruan ni..aku yang duk penat popper td baru menaikkan 2 ekor cupak..

Tak boleh jd ni aku dengan muka tak malunya meminta satu lagi umpan bulu untuk digunakan. Abg Zul tanpa rasa lokek memberi aku satu umpan bulu untuk dicuba. Aku pula cuba menghulurkan umpan bulu ni kebelakang bot, dirasakan umpan bulu ni sudah semakin jauh dan menghampiri kawasan gelap, aku mula mengarau dengan laju..selepas beberapa saat aku pula menerima henjutan..perlawanan kurang lima minit juga menyebelahi pihak pemancing..naik lah seekor cupak lagi..



Double Strike cupak

Selepas ni Shafiee dan aku mula menghulurkan umpan bersama, ketika dua-dua mula mengarau, kedua-dua pancing dihenjut serentak dan serentak kami menaikkan 2 ekor cupak sekali gus..pemancing lain yang pada mulanya menjadi pemerhati juga tidak melepaskan peluang ni..pada malam tu sahaja bermula 12 malam ke 4.00 pagi kami berjaya menaikkan lebih 25 ekor cupak kurang 5 jam memancing!! selepas jam 4.00 pagi arus semakin berkurang dan ikan juga semakin berkurang.



Diantara Cupak yang dapat dinaikkan





Friday, May 8, 2009

Popper


Diantara Popper yang berjaya memikat GT di Pelantar Minyak Terengganu.


1. Popper River2sea model Bubble Walker 180.

Pandangan sisi

Pandangan Bawah

Gambar diatas menunjukkan popper keluaran river2sea model Bubble Walker 180. Didalam badan popper ni dilengkapi dengan bearing yang memberi kesan getaran dan bunyian apabila ditarik dan dihenjut ketika aksi popping. Tepat dengan namanya bubble walker, ia meninggalkan kesan buih yang dihasilkan oleh mulut popper yang terbuka. Ini memudahkan kawanan GT mengesan kehadiran popper ni. Ia ibarat anak ikan yang sedang bermain dipermukaan terutamanya ketika ia ditarik dan dihenjut dengan kala yang sama.

Popper seberat 180g ni amat sesuai digunakan untuk balingan jarak jauh dan menghampiri kawanan GT yang sedang boiling. Tetapi popper ni terdapat sedikit kelemahan dari segi kemasan pembuatannya. disebabkan oleh rekabentuknya daripada plastik, kemasan clear coatnya mudah tertanggal.



2. Popper River2sea model dumbell pop 200

Teruk dihentam GT
Pandangan Sisi
Pandangan Atas
Gambar diatas menunjukkan popper River2sea model dumbell pop 200, Popper dilengkapi dengan warna matelik ni juga dibekalkan dengan sepasang mata besar sebagai pemikat. mulutnya yang besar dengan leher yang ramping dapat menghasilkan bunyi pop yang nyaring dan mudah untuk memikat kawanan Gt untuk mengejarnya. beratnya 200g dengan mentuk badan yang sedikit panjang berbanding bubble walker lebih memudahkan balingan tepat kesasaran apabila diperlukan.

Selain dari pada popper itu sendiri, aku pernah dinasihatkan oleh rakan seperjuangan agar menukar mata 3 yang sedia ada kepada mata 3 yang diyakini prestasinya, ini bagi mengelakkan kejadian mata 3 yang terkangkang. Gama 4X - 3/0 (Gamakatsu) dan Owner solit ring hiper wire digunakan sabagai penyambung mata 3 kebadan popper. Ini sedikit sebanyak memberi keyakinan kepada aku untuk hook up dan pump ketika ikan membaham popper.

Monday, May 4, 2009

GT di Pelantar Minyak Terengganu

Bot yang digunanakan untuk memancing 5 hari 4 malam di peraiaran terengganu.

Caranx ignobilis atau nama glamernya Giant Trevally(GT) atau nama lainya geropoh seberat puluhan kilogram sememangnya menjadi impian pemancing. Alhamdulillah trip ke pelantar minyak pada kali ini berjaya menemukan aku dengan spesis ikan ni.

Sememang perlawanannya yang sengit tidak akan dapat aku lupakan. Kerahan sepenuh tenaga keatas fighting belt dan disendal gamble dari rod Shimano Caranx KAIBUTSU PE 6-8 long cast popping rod dan set Stella 20000FA sememangnya memuaskan.

Tangkapan pertama aku mengenai sasaran apabila balingan popper dibuat keatas GT yang sedang menggila. Balingan Popper keatas GT yang sedang frenzy boiling merupakan saat yang ditunggu dari awal lagi. Ikan yang ganas dan mempunyai daya juangnya yang tinggi serta disokong dengan bentuk badannya yang lebar ini gemar membenamkan diri apabila ingin melepaskan diri dari mata pancing.

Anggaran GT seberat lebih 20kg menjadi mangsa pertama pada hari kedua di Pelantar Minyak Pulai.

Lontaran popper Dumbell Pop 200 keatas boiling kawanan GT di pelantar Pulai menghasilkan sambaran pertama betul-betul di tepi birai bot memang mengetarkan!!, GT disana seolah-olah samseng yang tidak mempedulikan riuh rendah diatas bot dan menerkam popper walaupun berhampiran birai bot!! sambaran rakusnya nyaris-nyaris menyebabkan aku terlepas set pancingan kelaut dari gengaman.



GT Kedua yang diperolehi pada hari ketiga dianggarkan seberat 15 KG.

Nasib drag telah diset 50% kekuatanya dan seterusnya dapat memuntahkan main line disaat itu. Perlawanan 10minit berikutnya sememangnya mendebarkan..2,3 kali Gt cuba membenamkan diri dan menghampiri tiang pelantar. Tiang pelantar merupakan kubu terakhirnya untuk melepaskan diri. Disaat kilauan sisiknya mula kelihatan dari dasar laut, aku yakin dapat menewaskan GT ni.

Andaian aku meleset apabila Gt sekali lagi membenamkan diri disaat-saat akhir, main line mencurah-curah keluar. nasib baik pemancing lain spoting memberi laluan kepada aku untuk berjuang. pada ketika ini aku cuma boleh bertahan. Ketika ikan mulai lemah aku mula pump dan mengarau, disaat ikan digancu barulah perasaan berdebar semakin berkurang..menggeletar dan menggigil badan dibuatnya..

Tak Puas berposing dengan GT..

Pada keesokan harinya, hari ketiga kami dilautan, kami singgah untuk mencuba di pelantar minyak bekok B pula, nyata tekaan tekong tepat apabila ikan GT disini juga sedang galak memburu ikan terbang, tetapi disini kumpulan GT kelihatan kecil sedikit berbanding diPulai. Balingan Bublewalker 180 beberapakali ke spot yang dikesan berjaya menawan seekor lg GT belasan kilo...kali ni aku dapat mengawal permainan dengan baik dan berjaya mendaratkan ikan lebih kurang 10 minit selepas membaham popper.

Selepas ikan berjaya dinaikkan, rakan-rakan lain bergilir-gilir menaikkan ikan. Dan hasil keseluruhan 7 ekor GT diantara belasan dan lebih 20kg diperolehi sepanjang trip memancing 5 hari 4 malam diperairan dan pelantar minyak Terengganu.

Aku dan abang Jamal bersama GT pertama dan Kedua yang diperolehi.

Sememangnya trip pada kali ni memberi kepuasan dari segi tentangan ikan GT yang terkenal dengan sifat liarnya..

Set Pancingan yang digunakan.
Reel : Stella 20000FA
Rod: Shimano Caranx KAIBUTSU PE 6-8 long cast popping rod
Main Line : Xzoga PE 8
Leader : Xzoga shock Leader 80lb
Popper : River2sea - Buble Walker 180 & dumbell pop 200


Fakta menarik memburu GT pelantar Minyak Terengganu.
1. Lazimnya ikan GT disana gemar memburu ikan terbang secara berkumpulan
2. Balinggan Pooper diatas kawanan GT jarang menghampakan.
3. Balingan Popper membuta tuli kadang kala memenatkan
4. Jangan pandang rendah keatas kekuatan GT disaat-saat akhit, Junaman terakhirnya kadang kala membuatkan pemancing putih mata.
5. Lazimnya jika terdapat kes rabut atau putus, ikan Gt juga akan beransur kurang untuk menyambar popper.
6. Pastikan Swivel, solid ring. mata 3 popper tidak menggunakan cap ayam, 2 kali kes rabut disebabkan swivel dan mata 3 terkangkang!!

Diantara Hasil GT (7 Ekor) dan cupak (35Ekor) yang diperolehi pada trip kali ni dipelantar minyak..

Bagi aku, kunjungan ke pelantar minyak pada kali ni memberi kepuasan dari segi melayan dan pertarungan dengan spesis dari keluarga Caranx ni. Secara peribadi aku berjaya menaikkan 2 ekor Gt dan 8 ekor cupak. Cukup untuk bekalan ketagihan andrenelin aku sehingga hujung tahun nie..

Meminjam Kata-kata Seawalker Bagi mana2 pemancing yg ingin meluaskan pengalaman bagi menempuh perjalanan yg maha jauh lagi memenatkan serta membosankan, adalah amat malang jika diri anda berharapkan akan membawa hasil2 gred A yg mana terdapat di seluruh taburan serta jajaran tiang2 besi yg tumbuh dari dasar lautan laut china selatan. Jika itu yg anda inginkan baiklah kiranya anda menarik diri dari menyertai perjalanan yg menyeksakan ini. Jika anda telah tetapkan minda anda untuk mencari ikan2 gred A, anda hanya perlu untuk menyertai trip2 yg mana mensasarkan ikan gred A yg mana terdapat byk tukun2 & karang2 di jajaran taburan lautan laut china selatan serta selat melaka yg tidak memerlukan anda untuk merasai perit jerih penantian perjalanan jauh yg melesukan. Kebiasaanya hanya pemancing tegar@gila sahaja yg sanggup untuk meluangkan masa yg panjang. Bagi mereka bukan hasil gred A yg dicari, tetapi pengalaman & kepuasan gred A yg mereka inginkan.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.