Tuesday, January 13, 2009

Shimano Stella SW

Shimano Stella SW Spinning Reels

The NEW 2009 Shimano Stella SW Spinning Reels are the Professionals' Favorite! Smooth and durable, with high line capacity and drag up to 65 pounds, the Stella SW Spinning Reels are the favorite among high-stakes saltwater angle .All NEW Stella SW Japan model is the high-end spinning reels, specially designed for offshore heavy duty fishing. The New Stella now has reinforced components, parts and body to fight for the big one. Gears, drag and line rollers now have more durability than ever.


• Shimano Stella SW Features:
• Paladin Gear Durability Enhancement with Low Wear Rate Pinion Gear
• Propulsion Line Management System: Propulsion Spool Lip, SR One-Piece Bail Wire, Power Roller IV Oversized Roller with Overflange for the Ultimate in Line Protection, Redesigned Bail Trip, S-Arm Cam
• Aero Wrap II Oscillation
• Cold Forged Aluminum Spool: Proprietary Coating on Spool Lip is harder than a Ti coated Stainless Steel Spool Lip, Ceramic Coating on entire spool for extreme corrosion resistance
• Diamond-Like Carbon (DLC) Coating on Line Roller
• SW Concept: Sw-Water Resistant Body, SW-Hyper Disk Drag (Twin Disk on 18000 & 20000 sizes), SW-Assist Stopper (except 5000 size), SW-Water Proof Drag, SW-Lightweight Ergonomic Handle Grips prevent premature bail trip
• SR Concept: SR-Balanced Body, SR-Slider, SR-3BB Oscillation, SR-Handle, SR-3-D Gear Design, SR-Floating Shaft, SR-Rigid Support System
• S Concept: S-Rotor, S-Guard, S-Shield Roller Clutch, S-Arm Cam
• S A-RB Bearings (Shielded A-RB)
• Twin Bearing Drag
• Super Stopper II
• Stopperless Design (No Anti-Reverse Switch)
• Septon Handle Grip
• Direct Drive Mechanism (Thread-In Handle Attachment)
• Fluidrive II
• Maintenance Port
• Aluminum Frame, Sideplate & Rotor
• Dyna-Balance
• AR-C spool design reducing line troubles
• Stainless steel pinion gear
• Cold-forged over-sized master gear with surface treatment
• Diamond coated cut-free line roller
• Improved carbon disk-drag twin drag system
• PG: Power Gear models, grip is made of carbon
• HG: High Gear models, grip is egg shaped rubber
• XG: Extra High Gear models, grip is egg shaped rubber
• 20000 model is for black fin tuna. Its drag stands for the run of over 100kg tuna. 10000 is for Giant Trevally. Right/Left handle changeable. No spare spool.

Saturday, January 10, 2009

Sisipan Joran-Berita Harian Bertarikh 9 January 2009


 Memburu gigi anjing di Burma Bank

Oleh Mohammad Shamwen Hashim

RANONG (Thailand) - Kesempatan memancing di Burma Bank dalam perairan Myanmar baru-baru ini digunakan sepenuhnya untuk memburu tuna sirip kuning (yellow fin tuna) dan tuna gigi anjing (dogtooth tuna).

Walaupun hanya empat orang kaki jigging menyertai ekspedisi itu yang rata-ratanya kaki pancing dasar, kami tidak melepaskan peluang keemasan bertarung dengan spesies tuna yang ganas ini. Kami memang sudah menyediakan pelbagai jenis jig seberat 200 hingga 500 gram memandangkan lubuk di sini sesetengahnya mencapai kedalaman 200 hingga 300 meter.

Bagi lubuk yang dalam, kami terpaksa menggunakan jig seberat 500 gram supaya jig tidak tersasar dibawa arus. Lenguhnya tangan dan bahu hanya Allah saja yang tahu. Terpaksalah menunggu sehingga air tenang untuk melakukan jigging dengan lebih selesa. Ketika itu, jig 200 hingga 250 gram sudah memadai.

Bot mewah, Polaris One laju membelah ombak ke destinasi di terumbu karang Burma Bank. Pada hari pertama dan kedua, kami biarkan dulu kaki pancing dasar bergasak dengan ikan ruby snapper yang menghasilkan tangkapan berbakul-bakul. Kami terpaksa memendam seketika hasrat untuk jigging memandangkan penghuni lubuk yang terletak kira-kira 14 jam perjalanan itu memang sedang menggila dengan sentapan demi sentapan tanpa henti.

Masing-masing menggunakan kekili elektrik maka tiada masalah langsung menaikkan mangsa di bawah. Seekor demi seekor ruby snapper bersaiz belasan kilogram didaratkan.

Hari ketiga adalah detik yang ditunggu-tunggu oleh penulis dan kaki jigging lain. Di lubuk yang seterusnya itu kami berjaya menaikkan ikan gerepoh tetapi saiznya kurang mengancam. Di samping itu, kerapu bara dan kerapu pisang dinaikkan dengan aksi jigging menggunakan jig inchiku dan salty rubber .

Di sinilah penulis, Rustam, Fahiz dan Shafie berhempas pulas melakukan jigging memburu tuna sirip kuning. Kaki dasar yang melihat aksi kami juga turut serta akhirnya. Memang banyak tuna menghuni lubuk ini tetapi saiznya kurang memuaskan. Sedikit kecewa kerana kami gagal mendaratkan tuna gigi anjing bagak yang acap kali tekong Ekarat memperolehinya di lubuk idamannya ini.

Pada hari keempat, kami kembali memancing dasar. Kami terpaksa bertolak ansur supaya semua peserta ekspedisi dapat memancing. Lubuk seterusnya adalah lubuk kerapu hitam. Berpuluh kerapu hitam didaratkan sebelum kami bertolak pulang.

Waktu yang singkat untuk aktiviti jigging membuatkan kami sedikit kecewa. Walaupun gagal menaikkan tuna sirip kuning dan tuna gigi anjing yang bersaiz puluhan kilogram, kami tetap bersyukur kerana dapat bertarung dengan spesies idaman kaki jigging ini.

Sudah tentu persiapan yang lebih rapi akan dibuat pada trip yang akan datang. Sesiapa ingin menyertai penulis hubungi: 019-4588661.

Tuesday, January 6, 2009

Memacu Ikan Pacu

Melepaskan gian dan karen tangan dengan mengunjungi kolam ikan sri bayu tekala semenyih..Baru-baru ini.

Aku bersama sahabat lama yang memperkenalkan kolam sri bayu ni pada aku..TQ Black.

Mari memancing Pacu...

Sejak sebulan ni aku rasa dah 4 kali ke kolam pancing bayar di Tekala, Semenyih.. di semua gara-gara tarikan pacu kolam yang menghuni kolam tersebut..

lawatan pertama dan kedua kali aku gagal mendaratkan seekor ikan pun..geram betul aku, berumpankan cacing, dan menggunaan perambut mono 30lb disambut girang oleh pengguni di kolam tersebut..mana dak nya sekali hooked je, dalam 3,4 saat Tuss...putus. Wire atau steel plak tak bawa..jadi seekor ikan pun tak berjaya dinaikkan.. tp takpe, dalam kepala otak ni dah senaraikan pa yang perlu disediakan untuk dibawa untuk sessi pancingan akan datang di kolam ni..



Contoh teknik perambut yang digunakan untuk memancing pacu.. Perambut khas untuk memancing pacu, dengan menggunakan Steel Coated 15 lb dan size hook 14-17, berumpankan cacing tanah.

Pada lawatan kali ke 3 aku kesana aku telah menyediakan steel coated 15lb untuk dijadikan perambut..ternyata gigi pacu disana belum cukup diasah untuk memutuskan perambut tersebut, barulah ikan pacu dapat didaratkan dengan selamat..

Aku dengan pacu dan black dengan rohu, hanya berumpankan cacing..


Terima kasih black kerana menyelamatkan set pancing aku dari menjadi tukun dikolam tersebut..mana dak nya ragutan ganas pacu disana nyaris-nyaris berjaya melancarkan set pancingan kedalam kolam dan sempat diselamatkan oleg member aku ni..He he Jasa mu dikenang..



Hasil pada kali ketiga 3 ekor pacu,seekor patin dan seekor rohu..berumpankan cacing tanah ketika mengunjungi kolam sri bayu..baru la dapat naik pacu. balingan ketengah kolam lubuh yang dihuni pacu..

Hasil pada kali ke 4 mengunjungi sri bayu tekala..

Lagi aksi pacu 7.5 Kg di kolam Sri Bayu

Angah dengan aksi memacunya
Pacu yang selamat didaratkan.

Fakta menarik Kolan Sri Bayu Tekala, Semenyih..
1. Kolam yang luas dan selesa untuk balingan sepuas hati.
2. Kemudahan kedai makan dan surau yan baik
3. perjalanan 30 minit dari Bandar kajang.
4. seronok melayan ikan kolam ni dengan rod aksi ringan.
5. ikan yang diperolehi boleh dijual balik ke kolam.
6. suasana yang nyaman dan menghijau, jauh dari kesibukan bandar.

Tip memancing Pacu disana..
1. Dikenalpasti waktu pacu mengganas sekitar jam 5 ke 7 petang.
2.umpan kegemaran pacu adalah cacing tanah.
3. Guna steel coated untuk perambut.
4. Sediakan rod stand untuk meletakkan joran dikuatiri ikan menarik joran kedalam kolam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.