Friday, September 19, 2008

Persediaan pergi memancing

Assalamualaikum.. 15 nov 2008, tarikh ni bagi orang lain mungkin tak begitu bermakna. Tapi insyaallah, sekiranya tiada aral melintang aku akan berangkat ke Burma bank..
Jd kat sini aku hanya tulis pa perkara-perkara yang selalu aku buat sebelum pergi memancing ni..

Diantara perkara yang perlu diberi perhatian apabila kita mengatur trip memancing jarak jauh ni adalah seperti berikut :

1. Sila semak pasport dan dokumen perjalanan yang perlu.
Adalah penting bagi seseorang pemancing yang merancang trip luar sempadan menyemak pasport atau dokumen perjalanan agar tak "expired". selalunya tekong darat dah menyiapkan semua dokumen yang perlu, cuma kita mengambil sedikit masa untuk meneliti dan menyemak agar semua dokuemn lengkap dan teratur.

2. Dapatkan serba sedikit latar belakang tempat yang hendak dituju.
Didalam dunia yang semakin canggih ni kita hanya perlu Explore depan monitor komputer je..Search la pa yang patut. ni penting jugak agar kita mendapat gambaran secara kasar lokasi tempat yang dituju.Selain itu kita bleh juga tanya kawan-kawan yang dah pernah pergi ke lokasi tersebut.

3. Tetapkan kaedah dan set memancing.
Kaedah memancing akan menentukan set memancing yang perlu dibawa..ini seterusnya dapat memberi fokus kepada peralatan yang penting sahaja.sekiranya kita tidak pasti kaeadah memancing yang sesuai, bleh la tanya kawan0kawan yang pergi. Ini dapat mengelakkan kita dari membawa barangan yang tidak perlu dan menyusahkan untuk dibawa kesana kemari.

4. Ubat-ubatan yang dirasakan perlu.
Ubatan asas yang selalu dibawa didalam beg adalah seperti berikut:-
Panadol
Minyak angin Cap Kapak
Koyok
Ubat Mabuk laut
Plaster Luka
Aku rasa ubatan ni penting, kat tengah laut tu mana ada farmasi.

5. Baju dan kelengkapan peribadi.
Biasanya aku akan bawah baju sejuk, baju t Shirt, Seluar pendek, baju lengan panjang, dan kelengkapan toiletries, al maklumla walaupun g memancing ni kita sentiasa kena selesa..

6. Makanan ringan dan buah-buahan.
Ni diantara yang terpenting juga, walaupun sekadar kudap-kudapan je pemilihan makanan ringan ni boleh memberi tenaga tambahan apabila diperlukan, gula-gula memberi tenaga, buah memberi serat dan air, dan tidak dilupakan juga "red Bull" 1 katon.

Thursday, September 18, 2008

Stella SW




Dyna-Balance
  • This feature eliminates wobble during the retrieve by counter balancing the rotor to enhance sensitivity and smoothness. By using computer balancing, an approach similar to car tire balancing, we are able to redistribute the rotor weight to create smooth rotation and eliminate vibrations caused by the reel.

S-Concept
  • S-Concept represents Shimano's initial philosophy on which many of our spinning reel have been designed. The three basic ideas that are inherent in the S-Concept are Smooth, Silent and Strong.
  • Smooth rotation and comfortable retrieve, coupled with excellent drag performance and longer casting distance, leads to our smooth, flawless operation.
  • Silent operation of parts within the reel's construction represents the attention to tight tolerances, reducing excessive noise and resulting in the silent operation of our reels.
  • Strong, solid and functional construction leads to powerful torque and durable drivetrains. This gives anglers the strength and confidence they need to battle elusive gamefish.
  • The new sizing of our S-Concept reels offers anglers a bigger spool and smaller body, resulting in a lighter, more comfortable fishing experience without sacrificing line capacity.
  • The end result are reels offering anglers smooth, silent and strong reels that are designed for years of fishing use. The knowledge of fishing and the minds of Shimano's engineers have given today's angler state-of-the-art reels that are ready for any challenge.

Fluidrive II
  • Building upon the successes of Fluidrive, which provides extremely tight tolerances and control in the cutting process, Fluidrive II polishes the gear surface to maximize tooth contact. This increases the efficiency of the retrieve for more power with less effort.

Cold Forged Aluminum Spool

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.