Tuesday, March 11, 2008

Service Reels

Assalamualaikum..nak dijadikan cerita semalam lepas balik kerja je tangan ni dok menggatal belek-belek reels..tengok-tengok ternampak la reels masa aku mula mengenal pancing tengas ni..Reel Tica Cetus SB 500..

Sian juga aku tengoknya, comot betul reels nie..masa aku tengah kemaruk main tegas dulu memang reels ni jadi kegemaran..dimuatkan dengan braided 5 lb, memang best melayan tengas sebesar 2, 3 jari kat Lata Layang Lenggung..Belek punya belek terdedik kat dalam hati, bagus juga klau aku servis reels ni..anggaran masa sejam dua siap la tu..dalam hati terdetik..ala reels ni kecik je. Jadi operasi membuka reels bermula jam 6.15 pm. buka he he memang senang..
Tp bila dah siap cuci dan buh grees balik mula la terkial-kial nak pasang balik..alih-alih sampai kul 8 pun tak siap-siap pasang balik..tenangkan fikiran g makan dulu dengan famili..jam 9.30 start mula pasang balik.
Didalam pengamatan dan pemerhatian aku..tica cetus sb500 nie dilengkapkan dengan teknologi yang complicated klau nak dibandingkan dengan reels yang aku penah servis dulu..semak kat search engine baru tahu yang reels ni juga diantara yang boleh diharapkan.Sistem drag yang sedikit complicated dengan susunan roller bearing dan 3 springnya yang sebesar kepala mancis..bepeluh juga nak pasang balik..dibawah ni serba sedikit berkaitan reels ni..

Dipetik dari http://www.tackletour.com/reviewticasb500.html

Introduction:
Spinning reels range in size from the massive saltwater rigs to refined ultralights. Fishing with an ultralight reel is exciting, but it's essential to pick a reel with quality components. A unreliable reel can put a damper on any backcountry trip, and its for this reason that Tica developed the reliable and refined Cetus.

TICA Cetus SB500 Specifications

Weight 6.3oz
Gear Ratio 5.2:1
Bearings 6BB + 1RB
Line Capacity (lb/yds) 4/95, 6/60, 8/50
Additional Features Aluminum spool, Instant anti-reverse, titanium plated Anti-twist line roller, soft-touch handle knob, extra spool
MSRP $54.99


Impressions: The TICA Cetus SB500 spinning reel is very attractive and minute, easily fitting in the palm of your hand. Even though it has a compact frame the Cetus sports a load of features including 6 precision ball bearings and 1 roller bearing providing an instant anti-reverse, unlike many other ultralight reels of the same size which only offer a three point locking mechanism, resulting in much sloppier performance. The Cetus also has a nicely finished handle, and a ergonomic knob that's designed to keep your fingers comfortable while fishing.

The TICA Cetus SB500 is a work of art

Complete Rig for Cetus SB500 Tests

Rod St. Croix Premier Traveler
Reel TICA Cetus SB500
Line 2 lb Maxima Ultragreen


Real World Tests: Using ultralight tackle is probably one of the most fun and delicate ways to fish. Anglers can feel every take, and 12inch fish feel like lunkers. The TICA Cetus was put to test in Crowley Lake for trout, Mammoth Lakes for Alpers, the Yosemite backcountries for wild trout, and in many local reservoirs for panfish.

Casting: An ultralight reel paired up with light line results in great casting distance. In spinning reels the spool design is critical in this category. If the width of the spool is too wide or too narrow the loops shooting off the spool will encounter excessive resistance off the spool lip. While casting small Kastmasters, Panther Martins, and even tiny tube jigs, the TICA Cetus doesn't have any problems casting, and the line shot straight through the guides efficiently.

The spool, line roller guide, and precise gearings all contribute to surprisingly good casting distance for such a small reel

Aside from a good spool diameter design, retrieving the line back onto the spool uniformly is also a requirement for better casting. The SB500 ultralight reel has a consistent oscillation resulting in a very even line lay.

Retrieving: Having fished with the Cetus for months now there's only a few words to describe it...and they are almost all positive. The tiny reel is smooth, well balanced, and very comfortable. Thanks to the 6 ball bearings and the precise worm shaft this ultralight reel achieves a silky fluidity straight out of the box, and after these last few months no degradation in performance is evident.

Balance is the key to easy and smooth retrieves. (notice the part of the frame arm where your fingers grip. It's designed to be ergonomic)

The hardware that makes up the reel gives it the smooth and powerful feel, but that's not the only thing. Balance is also important. Having a well balanced setup such as the main body, rotor, and handle all play a role in yielding an effortless retrieve.

The Drag: The sound of your drag screaming as a fish runs is pure heaven to anglers. That's exactly how I felt when I was float tubing at Crowley Lake in the Easter Sierras. Upon hooking a huge rainbow trout it instantly ran taking a good portion of my 2 lb. test Ultragreen. My heart was beating with excitement but rather then clamp down I allowed my tackle to do most of the work. Prior to using the Cetus, I pre-adjusted the drag to the right pressure and was comfortable to allow the mechanics do the fighting as the fish made their runs. Throughout the morning I landed numerous fish many times the size of this small reel. These fish put plenty of stress on the drag, but the Cetus reciprocated with confidence, making it easy for me to give the TICA SB500 two thumbs up in this category.

Don't be fooled by its ultra compact size, the TICA Cetus can still handle sizable size fish due to a first-rate drag system

Additional Notes: Having two spools is always beneficial when it comes to fishing, especially when going on road trips to different destinations where trout come in all sizes. Unlike the main spool which is aluminum, the spare is graphite and doesn't feel nearly as good. We wish it came with an identical aluminum spool, but considering the price you can't ask for more than what the reel already comes with. At least you do have an emergency spool lined up so that your trip wont be cut short should your main spool's line become damaged.

There are some plastic parts on this reel, which is no surprise considering the aggressive price of the Cetus. Tica did good job dressing up the plastic in gold plating, making the components a good deal more attractive, but the plating can scratch if the reel comes in contact with abrasive surfaces.

Playing this brown with the Cetus on 2 lb test was stirring


Ratings:

TICA SB500 Ratings (?/10)

Construction/Quality Overall a rugged construction using minimal plastic components. After months of testing the reel showed no major weaknesses in construction 8.5
Performance Performance is well above average in casting, retrieving, and the drag can withstand a great deal of stress 8.5
Price An affordable price for a reel that's solidly built, contains many features, and has good performance 8
Features Most of the features are now an industry standard, but TICA does it for an incredible value 8
Design (Ergonomics) Ergonomics is why some people look to ultralight tackle and the SB500 delivers this in both weight, feel and placement of the handle and its knob 9
Application Great ultralight reel for trout and panfish of all sizes because it sports a good drag mechanism designed to fight larger fish 8

Total Score

8.33


Pluses and Minuses:

Plus Minus

J Palm size ultralight L Gold plated parts can be scratched
J Good drag system L We wish it came with an extra Aluminum spool instead of graphite
J Lightweight/Ergonomic
J Reasonable Price


Conclusion: Today in the sport of fishing there are the rugged saltwater guys who love to tackle big game with gear that can muscle in any monster from the ocean, while in the freshwater arena there are those on the very opposite side of the spectrum, who prefer a delicate approach to finesse fishing. Ultralight is the way to go if you're up against easy to spook fish, or simply want to reduce your load while hiking out to the backcountry. Anglers that think smaller is better wont feel insignificant with a palm sized Cetus in their hands. The SB500 is ergonomically fit for all anglers, built solid, and performs better than any ultralight reel I've ever fished with before. The TICA Cetus is a top contender in the ultralight category, and should be considered by anglers looking for a good petite reel, and a reasonable price.


Lebih kurang jam 11.00pm baru la siap pasang rees ni. Tica Cetus SB 500 yang telah siap diservis.. alhamdulillah, dapat juga pasang balik..

Fakta menarik servis reels ni..
1. Klau boleh dapatkan diagrame asal reels nie..
2. Nomborkan dan lakarkan sedikit diagrame klau diagrame asal tiada.
3. Gunakan 2 jenis pelincir..1 gress untuk sistem major seperti gear dan roller..dan oil untuk bearing dan sentihan minor..
4. WD40 untuk menghilangkan karat dan kesan grees lama..
5. Buat didalam keadaan tenang.

6. Makluman Tambahan..Berhubung WD40, Oil Dan Grease

WD tu klau tak silap ia datang dari perkataan "Water Displacement" oleh itu penggunaan untuk menjadi bahan pelincir adalah tidak tepat..

untuk pelinciran dan kelancaran pada bearing atau gear atau benda-benda yang bersentuhan adalah sebaiknya kita gunakan oil atau grease, klau kita teliti semula WD40 ni digunakan apabila kita hendak menghakiskan karat yang telah berlaku, ini kerana unsur utama yang ada didalam WD 4o adalah bahan petroleum yang boleh menghakis (boleh dirasa bila WD40 ni terkena jari - Teksture yang agak kasar).

Oleh itu penggunaan nya pada benda yang masih belum berkarat nie tak sesuai, ia juga boleh menghakis grease atau minyak yang lama dan menukar unsur pelinciran yang ada pada bahan pelincir ni menjadi lebih cair atau terasing.Apabila tiada oil dan grease ni gear atau bearing ni akan mudah terhakis apabila bersentuhan dan bergesel antara satu sama lain. dan seterusnya mengurangkan prestasinya..

Selain itu penggunaanya pada benda plastik juga tidak sesuai..sekiranya kita telah terbiasa dengan semburan WD40 ni dan untuk mengelakkan symptom WD 40 nie berlarutan pastikan part yang terkena WD40 nie dikeringkan dahulu dengan kain bersih dikuatiri grease dan oil baru juga tidak berkesan jika ada kesan WD40 terdahulu..selalunya grease digunakan disekitar pada major part seperti gear dan oil digunakan di minor part seperti bearing dan sentuhan minor dan untuk melangkau kekawasan yang sukar seperti dicelah-celah ni teman gunakan oil dan grease "spray" base (daiwa oil & Grease).

Bukan nya WD 40 nie tidak bagus, ia ada juga fungsinya, teman gunakan wd 40 nie untuk menghilangkan kesan karat dan grease lama yang terlekat pada part, kemudian keringkan dengan kain bersih pastu gunakan oil dan grease yang baru untuk ganti yang asal..klau tidak grease lama tidak mudah tertanggal dan tiada guna kita tambah grease baru klau ada lapisan grease yang lama. Ini berlaku terutama pada bahagian gigi gearnya.

Thursday, March 6, 2008

Sehari di pangkor, dulu dan kini...






Cantiknya ciptaan tuhan.. Pemandangan matahari terbenam. Hilang sebentar kepenatan kerja dibandar metropolitan..








Cikgu Ijoi Dengan Kuraunya...berumpankan udang hidup dengan kaedah drifting tangkapan pada pukut 3.oo am. Cayala cikgu..





Bot Bilis.. Satu-satunya bot bilis yang menurunkan jaring, yang lain masih berlegar-legar cari gerombolan bilis dan ada bot yang terus balik tanpa bilis..adakah bilis sudah berkurangan atau bukan musim nya?









Ikan ebek, trip terdahulu...Berumpankan bilis, kaedah bottom,






Aku, Johari dan ebek-ebek.. Dapatla 2 ekor ebek pada trip ni, dua-dua dinaikan dengankaeadah bottom dan berumpankan ikan bilis..


Fakta menarik Pulau Sembilan dan Pulau pangkor..

  1. Umpan yang paling mujarab untuk pancingan bottom adalah ikan bilis.
  2. Perambut apollo bersaiz 15 keatas tahan asakan ikan talang dan seangkatannya.
  3. Ikan selalu frenzy dan boiling pada awal pagi dan lewat petang..





Raya Cina Di Nok Kiau

Setelah sekian lama perancangan untuk memancing di Kok Adang dibuat pada 7 Feb 2008 barulah hajat untuk memancing di perairan yang menjadi idaman pemancing dapat dilaksanakan..


Sebelum itu sotong-sotong berhampiran bot akan dipanggil dengan nyalaan lampu berwarna merah. kemudian jaring akan diangkat keatas dan seterusnya mengepong sotong-sotong tersebut. Gambar menunjukan aktiviti menyauk sotong dilalukan oleh awak-awak untuk disimpan hidup-hidup di bwh perut bot bagi penyediaan umpan segar sepanjang trip memancing 2 hari ni.
Sotong yang telah disauk disimpan didalam kolah yang terdapat ditengah-tengah bot. sotong akan bertahan dan boleh hidup sehingga hari ke-3
Memperolehi seekor cupak menggunakan keadah bottom menggunakan umpan sotong hidup. satu-satunya ikan bersaiz kasar yang diperolehi..
Bang Safie dari banting sedang mengepam GT, mengunakan kaedah Bottom berumpankan sotong Hidup.

GT dari bot sebelah yang berjaya didaratkan di bot kami selepas tersangkut di joran En Zainal.
Kesimpulannya. walaupun hasil yang diperolehi tidak seperti yang diharapkan disebabkan oleh faktor-faktor teknikal tetapi trip ini dapat memberikan gambaran sebenar padang pancing di sini. Untuk trip ke 2 nanti banyak kelemahan boleh diperbaiki, insyalah sekiranya berkesempatan trip ke 2 akan menyusul pada Dis 2008....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Memancing@Fishing Best Catch

Popular Posts

There was an error in this gadget

Disclaimer

All pictures & Articles in this blog are property of Fahiz Hussin (Fishing@Memancing) . Permission are required for the use of any publishing material within this site. Please Email to memancingfishing@gmail.com for further clarification.